У Гощі поділилися планами на майбутнє (ФОТО)

У Гощі обговорили питання розвитку та об’єднання громади

Представники Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України завітали в Гощанську селищну раду. Метою зустрічі стало обговорення децентралізаційних процесів регіону та позицію селищної ради в цьому питанні.  Голова селищної ради Микола Панчук розповів, що  процес перемовин у Гощі розпочали вже давно. Однак, нажаль, не всі села розуміють  для чого це потрібно робити, і прагнуть жити далі так як є нині. Тому після кількох невдалих спроб домовитись з навколишніми селами про об’єднання в одну громаду, вирішили це питання відкласти. Водночас свої зусилля спрямували на розвиток Гощі, залучення нових молодих кадрів, а також впровадження проектної діяльності.

Такі першочергові цілі вже дали певні результати. Гощанська селищна рада та громадські активісти почали писати проекти та головне – вигравати їх. Як результат, у приміщенні ради сесійну залу переобладнали у відкритий простір Open Hub, тепер там регулярно проводять різноманітні заходи, зустрічі, обговорення, навчання. У Гощі нині працює волонтер Корпусу миру, він також активно долучається до усіх ініціатив, проводить навчання з фінансової грамотності.  Працюють гощанці і над популяризацією селища на культурній мапі, організовують різноманітні фестивалі. Минулоріч  реалізували проект, який підтримав Український культурний фонд "Використання культурного потенціалу Гощанської громади шляхом впровадження сучасних інформаційних технологій задля економічного розвитку Гощі". На його реалізацію Гоща отримала 463 тис. грн. Упродовж двох місяців відцифрували культурні об'єкти та цінності Гощі, розробили інтернет сайт двома мовами КульТурне та два мобільні додатки.  У планах – облаштувати Набережну  побачень над р. Горинь, та реставрувати садибу Валевських у парку. На території селища працює кілька потужних інвесторів, з ними також знайшли спільну мову, тож очікують і надалі вливання нових інвестицій.

Також спеціалісти ради поспілкувалися із фахівцями Асоціації на вузькопрофільні теми. Виконавча директорка регіонального відділення Тетяна Грещук переконана, що такий напрям роботи є правильним. Потрібно рухатися вперед, розвиватися, впроваджувати нові методи роботи, тоді буде результат  і ріст.  А згодом села самі почнуть проситися об’єднатися.  

Консультант з бюджетних питань Проекту Пульс Рівненського РВ АМУ Людмила Кушнер  надала консультації бюджетного характеру. Наголосила на особливостях роботи з підприємцями та з фіскальними органами.

Повідомляє Офіс реформ Проекту ПУЛЬС  Рівненського РВ АМУ

Читайте також