У Києві прооперували 13-дівчинку, в черепі якої застряг осколок після обстрілу

У Києві 13-річній Софії з Миколаївщини зробили термінову операцію - внаслідок обстрілу у черепі дівчинки застряг металевий штир.

Про це повідомляє 24 Канал.

Трагедія трапилася ще 5 березня. Софія та її мати Людмила у той час стояли на вулиці. Раптом вони почули сильний вибух, а через кілька секунд – ще один. Це вибухнув російський снаряд біля їхнього будинку.

"Я стояла поруч із матір'ю і почула якийсь вибух. Я пробігла всього 3 кроки, почула ще один вибух, а потім втратила свідомість", – розповіла Софійка.

Батьки віднесли дитину у підвал. У Людмили було легке поранення біля ока, яке кровоточило. Жінка зізналася, що спершу не зрозуміла, що її донька сильно постраждала. Вона думала, що у Софії – струс мозку. Лише в лікарні жінка усвідомила, що в дівчинки щось стирчить з голови.

У Миколаєві лікарі стабілізували стан дитини та вставили у її голову спеціальну трубку. Однак обладнання для проведення операції у них не було. Адже металевий штир пройшов крізь череп Софійки та зупинився у мозку – медики не могли його витягти. Єдиним місцем, де могли прооперувати дівчинку, був столичний "Охматдит".

Сім'ї довелося чекати 3 тижні перш ніж з'явилася змога безпечно перевезти дитину до Києва. Там Софійці терміново зробили КТ, а наступного дня відправили на операцію.

Головний дитячий нейрохірург лікарні Павло Плавський розповів, що якби штир перемістився на сантиметр більше вгору, вниз або вбік, то зачепив би життєво важливу частину мозку. Це могло б убити Софійку. Однак осколок зупинився в такому місці, що навіть не викликав кровотечу.

Операція була складна, але тривала лише півтори години. Лікарю довелося вирізати верхню частину черепа, використати довгі інструменти, щоб заглибитися в мозок і дістати штир, а потім повернути шматок черепа.

Читайте також