У Костополі на деревах знищують омелу: комунальники пояснили, чому це важливо (ФОТО)

У Костополі на деревах знищують омелу - рослину-напівпаразита.

Про це повідомили в Управлінні інфраструктури Костопільської міськради.

Ідеться про омелу білу. Це вічнозелена рослина-напівпаразит із тонкими гілочками, вузькими парними листочками та жовтувато-білими ягодами.

Омели вкорінюються високо в гілках дерев, де розростаються в кущики кулеподібної форми. Вологу та поживні речовини омели беруть із середини дерева, на якому ростуть, запускаючи свої корені глибоко під кору «господаря». Омела активно висмоктує соки з дерева, переводячи свого донора в буквальному сенсі "на голодний пайок". І через деякий час рослина-господар починає хворіти, відставати в рості й чахнути. Як і патогенні грибки, бактерії, віруси, омела, розвиваючись на культурних рослинах, запускає патологічні процеси й викликає в них захворювання, знижуючи життєздатність. Виникає підвищення ризику ламання гілок дерева, на якому оселилася омела, адже формуються щільні групи, які збільшують вагу гілок.

Узимку, коли фактично повністю облітає листя з листяних дерев, на верхівках їхніх оголених крон стають добре помітні кущики омели.

Омела розповсюджується за допомогою птахів, які поїдають її клейкі ягоди. Ураховуючи високий ступінь свободи пересування птахів, зараження відбувається на великій території за короткий проміжок часу.

Найдієвіший і найефективніший спосіб боротьби з омелою білою - спилювати вражені гілки та спалювати. І не тільки зрізати самі кущики, але й захоплювати ті гілки рослини-господаря, на яких оселився паразит, адже з прихованих у деревині корінців омели пізніше можуть утворитися нові кущі. Якщо ніяк не боротися з цією рослиною-паразитом, то середній термін життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років.

Також у мешканців можуть виникати алергічні реакції на омелу, особливо під час контакту з її соком або ж пилком. Це може викликати подразнення шкіри, свербіж або навіть алергічний риніт.

Рослина омела губить дерева України з темпами геометричної прогресії. Не можна залишатися байдужим до цієї проблеми.

Працівники КП “Костопількомунсервіс” КМР проводять роботи з видалення омели з дерев міста.

"Шановні жителі Костопільської територіальної громади! У період весняного обрізання дерев просимо провести видалення омели, якщо така є, на фруктових і декоративних деревах, що ростуть на Ваших присадибних ділянках", - зазначили наприкінці.

Читайте також