У містечку на Рівненщині вирішували з ким об`єднуватися в ОТГ

Так, 18 липня в приміщенні музичної школи відбулися громадські слухання на які виносилось питання про об'єднання селищної та 10 сусідніх сільських громад в ОТГ.

Така подія не викликала великого інтересу у мешканців селища. Тому учасниками обговорення були в першу чергу депутати та працівники апарату селищної ради.

Разом з тим, на слуханнях були присутні сільські голови з сусідніх громад. Як не дивно, але сільські ради вже раніше висловлювали готовність об'єднатися із райцентром, тож тепер чекають лише на пропозицію від селища.

Головував на слуханнях селищний голова Олександр Осмолович. Участь у заході взяв і голова райдержадміністрації Володимир Хоружий. Обоє висловили свої думки щодо обговорюваної теми, хоча позиції у них різняться.

Так, голова РДА позитивно відгукнувся про ідею утворити об'єднану територіальну громаду з центром у Володимирці і висловив підтримку таким процесам. Натомість селищний голова критично налаштований щодо реформи і вважає, що формування ОТГ крім певних позитивів принесе більше проблем.

Участь у громадських слуханнях взяв також радник з питань децентралізації ЦРМС Михайло Шелеп, який відповів на численні запитання присутніх. За його словами, реформу адміністративно-територіального устрою вже ніхто не зупинить і всі територіальні громади чекає об'єднання. Але ті громади, які розпочнуть цей процес добровільно та швидше більше виграють в результаті.

Під завершення зустрічі головуючий оприлюднив результати таємного голосування присутніх. Що цікаво, більшість учасників слухань проголосували ще до початку заходу - під час реєстрації. Отож, за підсумками голосування: 17 громадян - "за" створення ОТГ із сусідніми селами, 20 громадян - "проти" такого формату, ще 2 "утримались". Таким чином голоси учасників громадських слухань розділились майже порівну.

Однак, крім громадських слухань селищна рада ініціювала й інші форми вивчення думки населення. Зокрема, проводиться опитування серед інтернет-користувачів. Депутатам селищної ради рекомендовано провести опитування по округах серед своїх виборців. Також селищна рада вивчає пропозиції громадян надіслані на поштову адресу ради.

По завершенню процесу громадського обговорення це питання повинна розглянути Володимирецька селищна рада на своїй черговій сесії, яка відбудеться у серпні.

Нагадаємо, що на сьогодні у Володимирецькому районі поки не створено жодної об'єднаної територіальної громади. Однак Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування продовжує активну роботу з громадами району.

Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Читайте також