У МОН розповіли про результати публічних консультацій щодо дошкілля

23 квітня у прямому ефірі на Facebook-сторінці МОН. т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій розповіла про результати публічних консультацій «Якісна та доступна дошкільна освіта». Публічні консультації відбулися протягом листопада-грудня 2019 року в 6 містах: Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Львів та Тернопіль. Загалом участь у консультаціях взяло 2921 громадян із 23 областей (батьки дошкільнят, вихователі, керівники ЗДО, представники громадських організацій).

Любомира Мандзій зазначила, що фактором забезпечення доступу до дошкільної освіти є розвиток мережі закладів ДО та звернула увагу на такі пропозиції учасників консультацій:

  • важливими факторами підвищення рівня дошкільної освіти є: оновлення змісту дошкільної освіти, створення безпечного освітнього простору, висококваліфіковані педагогічні працівники, партнерство з батьками та забезпечення наступності між дошкільною та шкільною освітою.
  • на думку 34% засновників ЗДО на якість освіти впливає створення нового освітнього простору. Учасники наголосили на важливості пільгового кредитування та створення умов для облаштування приватних ЗДО.
  • 62% батьків зазначають, що мета дошкільної освіти – соціально-особистісний розвиток дитини. Найважливіше завдання – формування у дитини комунікаційних навичок (79% батьків).  

Звіт про результати публічних консультацій опублікований на сайті Міністерства.

На основі пропозицій та зауважень почутих від учасників консультацій Міністерство освіти і науки України визначило подальші кроки з розвитку дошкілля:

  • оновлення положення про заклад дошкільної освіти;
  • розробка концепції освіти дітей раннього та дошкільного віку;
  • робота над концепцією Базового компоненту дошкільної освіти;
  • робота над законом «Про дошкільну освіту».

Переглянути запис прямого ефіру можна на Facebook-сторінці МОН.

 

Читайте також