У МОЗ розповіли, коли українцям дозволять щеплюватись третьою дозою COVID-вакцини

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що в Україні почнуть вакцинувати людей третьою дозою вакцини проти коронавірусу. 

Як заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю BBC, українське МОЗ діє згідно з рекомендаціями ВООЗ, яка закликає робити бустерну дозу, коли вакцинувалося якомога більше людей, аби зупинити активну циркуляцію вірусу. 

- Ми не тільки збираємось, ми повністю готові. Вакцин в Україні вистачає. Міністерство охорони здоров'я уже підписало контракти на поставки на наступний рік. Нам вистачить і для бустерної, і в разі необхідності для повного циклу ревакцинації ще двома дозами, - сказав Ляшко. 

За його словами, в наближчі два-три тижні в Україні буде повністю вакциновано 40 % населення. Але завдання стоїть - у 70 % вакцинованого населення. 

Європейський центр контролю профілактики давав рекомендації для країн ЄС з рівнем вакцинації принаймні однією дозою в районі 80%. Він не видавав ці рекомендації, коли вакциновано однією дозою лише 40 % населення, - додає міністр. 

Він наголосив, що важливо зрозуміти, що чим більше людей буде охоплено хоча б однією дозою, тим менше навантаження буде на систему охорони здоров'я, зокрема що стосується кількості госпіталізованих з COVID-19. 

Віктор Ляшко повідомив, що бустерна доза буде доступна українцям орієнтовно у січні-лютому 2022 року, а, можливо, раніше. За його словами, це буде залежати від багатьох факторів, зокрема від того, наскільки швидко в Україні буде щеплено принаймні однією дозою 60 % населення, або двома дозами 50 %

 

Читайте також