У навчальних закладах Рівненщини працює майже 1000 фахівців психологічної служби

Фото ілюстративне

Діти та молодь є найуразливішими під час війни. Саме тому на Рівненщині продовжують реформувати психологічну службу в закладах освіти.

Інформує в. о. голови РОВА Сергій Подолін.

Звернень до психологів під час війни побільшало. Батьки, учні та студенти найчастіше скаржаться на підвищену напругу в родинах, переживання кризових ситуацій, утрату близьких і тривожність. Про це інформують в Департаменті освіти і науки Рівненської ОДА.

Нині у закладах освіти Рівненської області працює 986 фахівців психологічної служби.

Серед них:

  • 619 практичних психологів;
  • 281 соціальний педагог;
  • 47 надають послуги в інклюзивно-ресурсних центрах.

Також консультації психологів можна отримати в центрах професійного розвитку педагогічних працівників районних або міських тергромад та навчально-методичних кабінетах психологічної служби.

Останнє дослідження Gradus Research, проведене в жовтні 2023 року, показало, що серед основних скарг на ментальне здоров’я українці зазначають тривожність, напругу (53 %) і порушення сну (50 %).

Найуразливіша категорія – діти та молодь. Кожна друга людина віком 13–24 роки чомусь думає, що це «соромно». 38 % побоюються, що це може вплинути на їхню репутацію в сім’ї або на роботі.

"Нагадаю, що фахівці психологічної служби продовжують підвищувати свою кваліфікацію в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?", яка ініційована першою леді Оленою Зеленською", - інформує Сергій Подолін.

Так, упродовж року на Рівненщині відповідне навчання пройшли 164 практичних психологи і 81 соціальний педагог.

"До слова, в області був проведений кількісний аудит фахівців, що надають психологічну допомогу. Зокрема, це всі 100 % закладів освіти, 43,7 % закладів охорони здоров’я, 14 % закладів сфери соцзахисту та 68,7 % громадських організацій, які здійснюють свою діяльністю на території області".

Читайте також