У Польщі на мишах тестують українську вакцину від COVID-19

У польському Ґданську почали випробування на мишах української вакцини від коронавірусу. Про це повідомляє "Радіо Свобода". 

Як зазначається, вакцину на дріжджах від COVID-19 розробили науковці Інституту біології клітини НАН України у Львові. Торік у вересні Інститут отримав ґрант близько 10 мільйонів гривень на розробку вакцини від коронавірусної інфекції.

- Ця вакцина становить собою білок або декілька білків коронавірусу, у першу чергу білок «шипа». Найважливіше, щоб там був рецептор, та ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень. Але додатково ми ще синтезуємо на спеціальних дріжджах, гуманізованих, які модифікують білки, ще інші білки коронавірусу. Ця суміш більш ефективно діятиме, викликаючи появу антитіл. 

 Зараз експерименти по визначенню імуногенності різних препаратів – на завершальному етапі у Польщі. Ми думаємо, що вони імуногенні, - розповів керівник Інституту біології клітин у Львові, академік Андрій Сибірний.

Науковці змогли дістати продуценти вірусних білків на основі дріжджів. Проект, розрахований на півтора року, на стадії завершення. Вакцину тестують на звичайних мишах, результат очікують через два-три тижні. Далі польські науковці продовжать експеримент уже на трансгенних мишах, які вразливі на людський коронавірус. Експеримент проводитимуть у лаботораїі Кракова. Адже це єдина лабораторія в Польщі, яка розмножує коронавірус. 

Як пояснив автор проекту, дослідження проводять у Польщі, адже в Україні немає таких лабораторних потужностей, належного фінансування та потрібного досвіду у сертифікації. 

Після того як лабораторне дослідження покаже ефективність вакцини її ще необхідно протестувати на приматах і добровольцях. 

Нагадаємо, ще у жовтні міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявляв, що в Україні вакцина проти коронавірусу вітчизняного виробництва з'явиться вже наступного року. 

 

Читайте також