У прокуратурі Рівненщини розповіли, як протидіють незаконному видобутку бурштину в області

Проблема незаконного використання та видобування надр залишається  однією із найгостріших у Рівненській області. 

Окрім економічних збитків, правопорушеннями завдається екологічна шкода довкіллю регіону. Так, в держлісфонді області загальна площа земель, порушених незаконним видобутком бурштину, становить 5860,63 гектарів.

Впродовж минулого та поточного років при проведенні спільних заходів у прокуратурі області за участі керівників правоохоронних органів неодноразово обговорювався стан протидії незаконному видобутку, скуповуванню, переміщенню та контрабанді бурштину, за результатами яких вживались спільні додаткові узгодженні заходи, спрямовані на підвищення координації та ефективності діяльності правоохоронних органів.

Крім того, безпосередньо керівництвом прокуратури області регулярно здійснюються виїзди на місця протиправного видобутку бурштину (так звані «клондайки»).

Слід зазначити, що наполеглива та системна робота правоохоронців регіону триває.

Зокрема, прокуратурою області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, яке розслідується слідчими СУ ГУНП в Рівненській області за фактом порушення правил використання надр посадовими особами одного із підприємств області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Під час досудового розслідування з’ясовано, що вказаним підприємством під час проведення робіт з промислової розробки родовища бурштину на земельних ділянках, наданих у користування, самовільно розширено межі кар’єру з метою видобутку бурштину.

У ході розслідування в кримінальному провадженні слідчим поліції за участі процесуального прокурора та відповідних спеціалістів 19 серпня 2019 року проведено огляд місця події, задля фіксації можливих правопорушень. 

За результатами проведеного огляду, посадовими особами органів державного контролю в області у передбачений законодавством строк буде підготовлено відповідний висновок щодо дотримання вимог земельного законодавства.

За  наслідками  опрацювання вказаного документу, слідчим підрозділом вирішуватиметься питання про призначення відповідної судової експертизи.

 На даний час у кримінальному провадженні проводяться усі необхідні та можливі слідчі дії для встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення.

Довідково: за вчинення вказаного злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від на строк від двох до п’яти років.   

Пресслужба прокуратури Рівненської області

Читайте також