У Рівненській області рясно вродила картопля: де краща врожайність?

Ілюстративне фото

На Рівненщині цьогоріч урожай картоплі потішив багатьох фермерів та власників ділянок землі. Рясну та велику картоплю вдається зібрати не кожного року. Іноді плодів мало та вони дрібні. Які фактори вплинули на багатий урожай та які сорти краще обрати для свого городу - розповів голова асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич.

"Цей рік набагато кращий по урожайності, ніж минулорічний. На це вплинули декілька факторів. Зокрема, сприятливі погодні умови у період формування самої картоплини - були дощі, які чергувалися із сонячною погодою. Бульба добре зав'язалася на коренеплоді. А вже сама її величина залежала від поля - як люди вдобрили його. Якщо було картоплі звідки потягнути поживу, то вона виросла. Ну і звісно посівний матеріал. Ті, хто професійно займається вирощуванням, щороку оновлюють та змінюють сорти. Беруть кращу репродукцію на посадку", - зазначає Андрій Кузьмич.

Оскільки на початку вересня на території області розпочались затяжні дощі, то значна частина фермерів не встигла зібрати урожай. Через це, за словами пана Кузьмича, говорити про цілісну картину урожайності картоплі складно.

"У зв'язку із тим, що сезон дощів та осіння погода цього року розпочались раніше, ніж очікувалось, значна частина урожаю картоплі ще не викопана. Люди, які мають приватні городи, вже, здебільшого, зібрали картоплю. Однак, фермери, які професійно займаються вирощуванням культури, ще не поспішають викопувати урожай. Можна сказати, що зараз на Рівненщині добра половина врожаю ще не викопана", - зауважив голова асоціації фермерів Рівненщини.

Велику роль в урожайності культури відіграє сорт. Саме від сорту часто залежить розмір плодів, період збору та кількість картоплі. Пан Кузьмич назвав кілька сортів, які є найбільш популярними та урожайними на Рівненщині. Також він не оминув і нові сорти, які гарно себе зарекомендували.

"Зараз за популярністю можна виділити Конект - пізньо-стиглий сорт. Найкращі сорти - Конект, Гренада, традиційна Белла Роса, до якої у нас всі вже звикли. Цей сорт більше 20 років вже тримається серед найпопулярніших. Також є і нові сорти: Королева Ганна, Сорая, Ред Леді, Лаура, Рів'єра", - прокоментував пан Кузьмич.

Саме Беллу Росу він виділяє, як фаворитку у мешканців Рівненської області. Це зумовлено надійністю сорту. За його словами, цю картоплю садять роками і вона не підводить по кількості та розміру бульб.

Окрім погоди та сорту картоплі, на урожай впливає тип ґрунту.

"Традиційно, у нас в області є "картопляні" райони - це південь області. Зокрема, Млинівський, колишній Рівненський район, Здолбунівщина, Демидівський та Дубенський райони. Хоча і на пісках цього року непоганий врожай. Однак, є різні ситуації. Одні кажуть, що гарно вродило, однак величина картоплі бажала б бути кращою. Інші кажуть, що вдосталь картоплі. Йдеться про фермерів і звичайних людей, які садять цю культуру", - каже Андрій Кузьмич.

На Рівненщині наразі роздрібні ціни на картоплю складають 8-10 гривень за кілограм. На вартість впливає розмір та товарний вигляд коренеплодів. 

Читайте також