У Рівненській облраді обговорювали співпрацю з іншими областями

Круглий стіл на тему «Джерела фінансування проектів міжмуніципального співробітництва в Україні: успішні практики та можливості» відбувся у Рівненській обласній раді. Ініціаторами заходу стали Центр розвитку місцевого самоврядування, Рівненське регіональне відділення Української асоціації районних та обласних рад за підтримки програми «U-LEAD  з Європою». На успішному прикладі інших регіонів, присутні представники ОТГ Рівненщини, депутати обласної ради та громадськість дізналися про нові механізми фінансування договорів про співробітництво та про те, де ще можна взяти кошти на реалізацію проектів, які спрямовані на розвиток територій.

Вітаючи учасників круглого столу, голова обласної ради Олександр Данильчук наголосив, наскільки важливою є активна позиція самих громад щодо пошуку джерел фінансування. «Усі ми знаємо, що під лежачий камінь вода не тече. Більше того, в країнах Європи, таких як Німеччина та Франція, місцеві громади об’єднуються між собою у спільній проблемі, щоби таким чином залучати більше коштів на її вирішення. Так працюють до 80 % їхніх громад, і тут уже працює інший відомий принцип - «гуртом і батька легше бити», - зауважив Олександр Данильчук. Голова ради переконаний, сьогодні доцільно укладати угоди і на рівні областей.

Зі свого боку, експерт з муніципального співробітництва Надія Костіна розповіла, що вже кілька років, як Україна відходить від практики залучення донорських коштів через різного роду програми. І все активніше застосовує механізми фінансування проектів у рамках міжмуніципального співробітництва (ММС). Адже під них міжнародні донори охоче дають кошти. До того ж, в рамках ММС не існує обмежень, скільки громад є учасниками угоди.

У той же час, практика ММС в Україні лише набирає обертів. По всій державі укладено 200 договорів, 69 з них – у Полтавській області. Відтак цей регіон поки є беззаперечним лідером. Надія Костіна розповіла, що саме завдяки такій співпраці торік в районах Полтавщини створили 13 сучасних пожежних депо. Однак пожежна охорона посідає лише третє місце серед проектів. Найчастіше громади, які працюють на умовах ММС, цікавить два питання: що робити з твердими побутовими відходами та як створити ЦНАП. 

Натомість на Рівненщині про міжмуніципальне співробітництво знають небагато, тому маємо лише дві угоди ММС – у Мирогощанській та Млинівській ОТГ. Тож експерти закликають місцеві громади активніше долучатися до цього процесу і не втрачати нових фінансових можливостей для розвитку власних територій.

Аби пришвидшити цей процес, голова обласної ради Олександр Данильчук вже ініціював розробку обласної програми з питань міжмуніципального співробітництва. До цього має долучитися і нещодавно створена на Рівненщині Агенція регіонального розвитку.

Читайте також