У Рівному біля Свято-Успенської церкви розпочались будівельні роботи: мешканці викликали поліцію

У Рівному біля одного з найстаріших храмів міста - Свято-Успенської церкви розпочалось будівництво. 

Зокрема, як можна побачити на місці, будівельники уже звели дерев'яний паркан, також там працювала будівельна техніка. 

Нагадаємо, храм є пам'яткою архітектури національного значення, також земля біля нього є зоною археологічної пам'ятки. Таким чином саме будівництво порушує закон "Про охорону культурнї спадщини", стверджують місцеві мешканці. 

До того ж, за словами краєзнавців, забудовники мали б отримати відповідні дозволи від управління культури та Мінкульту. 

Відтак, люди викликали на місце поліцейських. Про це розповіла голова ОСББ "Кавказька, 15" та "Литовська, 77" Світлана Гарбуз. 

- Сьогодні з 9-ої години ранку почали надходити дзвінки мешканців про те, що на будівельний майданчик біля церкви, яка є пам'яткою архітектури національного значення, заїхала будівельна техніка. Ми попросили надати дозвільні документи, проте нам їх не надали. Ми відразу ж подзвонили у Мінкульт. У нас є договори про те, що пам'ятка була передана на баланс міста, тобто місто несе відповідальність за її збереження, - каже Світлана Гарбуз. 

Вона додає, що згідно із законом, у межах 100 метрів забудовники не мають права проводити будівельні роботи. Крім того обмеження торкаються і висотності будівлі. 

Світлана Гарбуз каже, що мешканці звертались до міських депутатів та міського голови. Проте наразі конкретики від них поки не отримали. Наразі їхні звернення розглядають. 

Мешканці сусідніх будинків побоюються, щоб на цьому місці не "виріс" черговий офісний центр. А тому, кажуть, намагатимуться усіляко контролювати процес.

- Наразі вони огороджують свою приватну ділянку. У нас є контролюючі органи, які повинні розібратись, наскільки законно встановлюється огорожа. Тут йдеться не про огорожу, а про те, що вже проводяться будівельні роботи, - додає голова ОСББ. 

Тим часом, як розповів представник забудовників Олексій Домецький, у власників ділянок є усі необхідні дозвільні документи 

- Там буде будуватися приватний двоповерховий будинок із мансардою. Наразі там прибирали сміття та зводили паркан. Туди приїжджала поліція. Я все їм пояснив, надав документи. Відповідно є будівельні паспорти, погоджені в архітектурі на будівництво приватного будинку. Є право власності на дві земельні ділянки.

Відповідно є два будівельні паспорти - на реконструкцію та на будівництво. Люди переживали, що там "виросте" якийсь торговий центр, але там просто буде приватний будинок, - запевняє адвокат. 

Крім того він заперечив на це будівництво необхідні дозволи від Мінкульту. 

- Міністерство культури дає погодження, відповідно до історико-архітектурного опорного плану Рівного, якщо він відображається на генплані, та прийнятий на сесії. Тоді відповідно є точки, які відбиваються на генплані, як культурні.

У зв'язку з тим, що адреса будівництва - вулиця Шевченка, 115, а Успенська церква, яка має культурне значення, знаходиться за адресою вул. Шевченка, 113 - то це суміжні земельні ділянки. Там поряд також є приватний будинок, і ніхто не скаржився, що він там є. Всі погоджувальні документи є, - резюмував Олексій Домецький. 

 

Читайте також