У Рівному хочуть проводити тренінги з надання домедичної допомоги

фото - Фейсбук

У Рівному презентували та публічно обговорили проекти громадського бюджету, пише Газета "Медичний вісник+". Цьогоріч подано 110 проектів. Серед них проект зі створення навчально-тренувального центру симуляційної медицини. Про це розповідає його автор, лікар КЗ «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» РОР Андрій Стахнюк.

– Щодня на дорогах Рівненщини трапляється близько 3 ДТП, в кожній з яких в середньому 4 постраждалих, які потребують надання екстреної меддопомоги та подальшої госпіталізації, – зазначив А. Стахнюк. – Троє з 4 постраждалих, які перебувають у невідкладному стані і потребують допомоги негайно, помирають на догоспітальному етапі через втрату часу. Якщо свідки події не розпочинають надавати необхідну домедичну допомогу відразу, шанси на виживання зменшуються. Подальша взаємодія між свідками, екстреними службами та медзакладами визначає, чи зможемо разом врятувати ще одне життя. 

Тому наш проект спрямований на поширення інформації про особливості поведінки під час екстрених ситуацій, навчання основ надання домедичної допомоги для жителів Рівного та екстрених служб; підвищення кваліфікації лікарів та фельдшерів з МНС, водіїв бригад екстреної медичної допомоги, медичного персоналу міста, покращення взаємодії між мешканцями, працівниками екстрених служб і лікувальних закладів. 

Оскільки час від початку проведення реанімаційних заходів пов’язаний із ймовірністю виживання пацієнта, реанімація, яка розпочата до приїзду бригади екстреної медичної допомоги і продовжена медиками, може збільшувати вірогідність виживання пацієнтів до 80%. 

Перші хвилини завжди є вирішальними для потерпілих. Якщо рівняни матимуть необхідні навички, це покращить прогноз для постраждалих. Прості дії можуть врятувати життя. 

Той, хто перебуває на місці події чи прибуває першим, повинен розпочинати надання допомоги. Взаємодія між мешканцями, екстреними службами та лікувальними закладами сприятиме підвищенню якості надання першої меддопомоги, яка може бути вирішальною для подальшого прогнозу виживання пацієнтів.

Плануються різнопланові тренінги із проведення серцево-легеневої реанімації для рівнян та працівників екстрених служб; проведення публічних навчальних заходів для учнів, студентів, вчителів та викладачів на тему особливостей надання домедичної допомоги; забезпечення постійної можливості відпрацювання навичок надання екстреної медичної допомоги студентами медичного коледжу під час проходження практики на базі КНП «Центральний» Рівненської міськради, лікарями та фельдшерами пунктів невідкладної допомоги, лікарями та фельдшерами з медицини невідкладних станів, медиками інших спеціальностей, водіями бригад екстреної медичної допомоги, водіями санітарного автотранспорту та водіями автотранспортних засобів, медичними працівниками міста; навчання із надання домедичної допомоги вчителів з предмета «Захист Вітчизни», вчителів фізичного виховання та працівників закладів освіти.

Наталія АВРАМОВА

Читайте також