У Рівному хочуть створити музей пива та хмелярства

У Рівному хочуть створити музей пива та хмелярства. 

Його хочуть розмістити у будинку, де жив перший директор місцевого пивзаводу Герш Пісюк. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Пивоварня у Рівному була заснована у 1899 році та на початку 20-го століття була найбільшим таким виробництвом на Волині. 

Перший її директор Герш Пісюк жив у будинку на вулиці Петра Могили, який поруч із пивзаводом. Нині там планують створити музей пива та хмелярства історичної Волині. 

Як зазначається, облаштування почали з екстер'єру і наразі перекрили дах.

“Ми накрили приміщення автентичною черепицею, їй більше ста років. Нелегко виконувати такі роботи в старому приміщенні, але це нам вдалося. Зараз оздоблюємо фасад — однозначно він не буде в пінопласті”, - розповідає автор ідеї Мар'ян Года. 

За його словами, майбутній заклад вирішили назвати Музей пива та хмелярства історичної Волині, бо тут представлять історію пивоваріння не лише Рівного.

“Спочатку йшлося про музей рівненського пивзаводу, але оскільки галузь успішно розвивалась в ХІХ-ХХ столітті й тут працювало декілька заводів — Луцьк, Вовковиї, Семидуби, Кременець, Квасилів, Глинськ і, звичайно, Рівне. Я думаю, що галузь заслуговує на те, щоб люди про неї знали більше, ніж ми знаємо, й охоплюємо територію, яку називаємо історичною Волинню”, - каже Мар'ян Года.

Наразі для майбутнього музею збирають експонати, частину - вже придбали. 

“Велика колекція кухлів, діжок, лабораторне обладнання, багато друкованих матеріалів з архівів, які треба оживити. Роботи досить багато, але я розраховую на те, що в приватних колекціонерів ми зможемо придбати експонати. Також ми оголосили збір експонатів, матеріалів, спогадів, будь-чого, що може бути використане в перспективі, в цьому музеї”, — говорить Мар'ян Года.
 

Читайте також