У Рівному обговорили питання охорони праці в області (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Проблеми на шляху формування захищеного і здорового покоління обговорили учасники круглого столу, приуроченого до Міжнародного Дня охорони праці. Повідомляє сайт Рівненської ОДА. 

 

У 2018 році за рекомендацією Міжнародної організації праці він проходить під девізом «Захищене і здорове покоління». Понад 100 країн світу акцентують увагу на темі безпечної праці молоді.

Важливість цього підкреслив у вступному слові заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко. Посадовець наголосив, що за оцінкою МОП рівень несмертельного виробничого травматизму серед молодих працівників на 40% вищий, ніж серед старших. Але це офіційна світова статистика. Можна лише припустити, яка невтішна ситуація на ринку нелегальної праці, як на світовому, так і українському. Не оформлені офіційно працівники, особливо молоді, недосвідчені, позбавлені будь-яких гарантій і важелів впливу на недобросовісних роботодавців. Це змушує молодь шукати більш захищених умов праці за кордоном.

Тому в області одним із пріоритетних завдань є подолання незадекларованої праці, створення безпечних і гідних умов для працюючих. Це потребує консолідованих зусиль органів виконавчої влади, контролюючих органів, місцевого самоврядування, профспілок, громадських організацій.

Начальник Управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний розповів, що до всесвітнього руху за захищену і здорову працю масово долучилися підприємства області, органи державної влади та місцевого самоврядування. Тривають тематичні заходи, спрямовані на популяризацію здорових і безпечних умов праці, зменшення ризику виробничого травматизму і професійних захворювань. Активно співпрацюють з Управлінням освітяни, які допомагають проводити серед учнів та студентів інформаційно-роз’яснювальні заходи.

Керівник Управління Держпраці поінформував про стан травматизму на Рівненщині. Зокрема, протягом 1 кварталу 2018 року на виробництвах області отримали травми 36 осіб проти 26 в 2017 році, в тому числі 2 - із смертельним наслідком.

«Характерно, що однією з найпоширеніших причин травматизму, - наголосив Юрій Наконечний, - є організаційна. Тобто, недостатній рівень виконання вимог охорони праці, їх незнання, неналежна робота відповідних служб підприємств. Потрібні якісні зміни в ставленні керівників і працівників підприємств до виробничої безпеки. Це особливо стосується молоді».

На засіданні круглого столу  також привернули увагу до позитивних фактів. Приємно, що в області є підприємства і організації, які послідовно вживають заходів до зниження рівня виробничих ризиків, формують свідоме ставлення суспільства до культури безпеки праці. Заступник голови облдержадміністрації Ігор Тимошенко вручив Почесні грамоти ОДА керівникам служб охорони праці рівненських підприємств.

Читайте також