У Рівному покажуть виготовлення поліської дудки-викрутки

У Рівному продемонструють процес виготовлення поліської дудки-викрутки.

Про це повідомив голова Рівненської облради Андрій Карауш.

4 липня Рівненський обласний центр народної творчості організовує майстерклас. Він відбудеться в "Етносаду" на Драгоманова, 22. Розпочнеться захід об 11:00.

Як розповіла очільниця центру Ірина Рачковська, на майстеркласі можна буде побачити процес викручування інструмента із сосни. Це - багатовікова традиція. Виступлять і носії та дослідники традиції – Юрій Ковальчук, Андрій Ляшук, Сергій та Людмили Вострикови.

Нематеріальна культурна спадщина підпадає під збереження і популяризацію, а дудка-викрутка є у переліку з 2023-го. Тож раз на пів року спеціалісти галузі влаштовують низку заходів, гуртуючи дослідників, етнографів, музикознавців та усіх мотивованих людей.

Як відомо, дудка-викрутка - це музичний інструмент, назва якого походить від способу виготовлення: дудку робили з гілки сосни, викручуючи її середину. Виготовлення вимагало знань про деревину, час її дозрівання, структуру. Інструмент тісно пов’язаний із Поліссям – способом життя його мешканців. Цього року Мінкульт направив традицію поліської дудки-викрутки на розгляд ЮНЕСКО як таку, що потребує термінової охорони.

Читайте також: Традиційна для Рівненського Полісся дудка-викрутка може потрапити під захист ЮНЕСКО.