У Рівному презентували третє історичне видання Анни Лимич про історію Квасилова

Неймовірна презентація і надзвичайно приємний літературний вечір, наповнений фантастичними і щирими емоціями пройшов 17 серпня в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Історичне видання «Від чеського Кvasilova до Рівненської громади» презентувала усім присутнім його авторка,  відома письменниця та краєзнавиця Анна Лимич. Праця над книгою офіційно розпочалась у грудні минулого року. Грошовий сертифікат на видавництво перших ста примірників вручив пані Анні очільник команди «Рівне Разом» Віктор Шакирзян з побажаннями плідної праці.

На презентацію завітали відомі письменники, історики, краєзнавці, представники чеської громади, рідні яких проживали у Квасилові. Перші декілька примірників книги, у якості подарунка від громадської організації «Рівне Разом», Віктор Шакирзян вручив директорці бібліотеки Валентині Ярощук.

«Хочу сердечно подякувати Анні Андріївні і всім, хто долучився до сьогоднішнього свята. Книга про історію Квасилова, про історію чеських поселенців на Волині, які сприяли культурному і економічному розвитку селища, вийшла справді цікавим і захоплюючим авторським дослідженням.

З пані Анною товаришуємо ще з грудня 2021 року. Тоді це був ще тільки творчий задум і я радий, що завдяки її таланту і підтримці "Рівне Разом" та консульства Чеської Республіки ми втілили його у життя. Сьогодні з приємністю передаю декілька примірників для відвідувачів нашої бібліотеки. Вітаю пані Анну з народженням нової книги! З нетерпінням чекаємо наступних літературних перемог!», - розповів Віктор Шакирзян під час презентації видання.

У новій книзі письменниця зібрала інформацію про історію чеських переселенців, які внесли вагомий внесок у розвиток Квасилова. Також у ній є окремий розділ про нові сторінки селища з моменту приєднання до Рівного. Окреме місце займають історичні фото, світлини чеських родин тих часів.

«В порівнянні з попередніми двома томами, це видання далось важче, адже доводилось зустрічатись, дистанційно спілкуватись з представниками чеських родин, фактично документувати їх свідчення та спогади, а не лише працювати з історичними документами», - розповіла Анна Лимич.

Квасилів за своєю неповторністю тодішні дослідники називали «Волинською Прагою». Як зізнається староста селища Віта Кисільова, саме у пані Анни вона вчилася пізнавати історичні довідки про Квасилів. Як результат – просто закохалася у селище.

Високу оцінку історичній праці Анни Андріївни вже дали представники чеської громади, які також долучились до виходу видання у світ.

«Чехи навчили нас з глибокою шаною та повагою ставитись до могил своїх предків, своєї історії та традицій. Завжди дивувала їх глибока обізнаність з історією свого роду. Вважаю, що тираж у 100 примірників - лише маленький старт, адже книга викликала неабиякий інтерес і в Рівненській громаді і в Чеській республіці!У ній вміщено імена українців і чехів, події давно минулих днів і сьогодення, радісні і трагічні історичні сторінки двох дружніх народів»,- вважає староста селища Віта Кисільова.

Теплі слова вдячності від читачів, дружня критика та побажання від колег по перу, а ще – музичний подарунок від вихованців Квасилівського НВК «Школа - ліцей» усім присутнім на презентації.

Вихід книги про історичне минуле рідного краю у військовий час – подія справді неординарна та досить рідкісна. Втім, надзвичайно важлива для прийдешніх поколінь, - саме така думка лунала під час презентації від краєзнавців та письменників. Адже культурний фронт – це ще один потужний щит, на якому сьогодні тримається суверенітет нашої Батьківщини.

Читайте також