У Рівному прибрали стихійне сміттєзвалище (ФОТО)

Фото - Суспільне

Сьогодні, 4 квітня, у Рівному на вулиці Княгинницького, що в районі залізничного переїзду, комунальники прибрали одне зі стихійних сміттєзвалищ. Складався стихійний смітник переважно із гілляк, які хтось сюди або зносив довгий час, або просто привіз та скинув, повідомляє Суспільне.

З'ясувалось, що вивозити гори гілля з-під багатоповерхівок повинні самі мешканці або платити за це додатково. Втім, на практиці це – часто не працює. Тож аби прибрати кілька стихійних сміттєзвалищ, техніка "КАТП-1728" працює у кожному мікрорайоні міста, розповідає керівник підприємства Ростислав Кралюк.

– В нас така система: місто поділено на мікрорайони, є центр, є Північний, Льонокомбінат, Ювілейний. На кожному працює екскаватор для навантаження і біля кожного працює 1-2 одиниці техніки. Ми не говоримо, наприклад, за сміттєвози, вони – само собою. У нас 12 машин працює. І ми зараз ще уклали договори з управлінськими компаніями, які створені на базі колишніх ЖЕКів – Сонячне, Західне, і ЖКП Покровське. Їх теж залучаємо на платній основі, щоб вони вивозили габаритні відходи, гілля в основному, – коментує Ростислав Кралюк.

Гілля обрізають і біля приватних, і багатоквартирних будинків, а в тарифі для останніх вивезення гілля не передбачене, каже керівник підприємства. Але "КАТП" змушене його вивозити через скарги на гарячу лінію.

– Гілля в тарифі для багатоквартирних будинків немає. Це проблема: ви посадили дерево, ви за нього відповідаєте. Ви його зрізали – ви можете дзвонити до нас, можете самі завезти його на полігон. Але ця наша послуга – платна. А вони підтягують його до контейнерних майданчиків, потім скидають фотографії на все місто, на гарячу лінію, кажуть: "КАТП не вивозить, лежать гілляки”. Але гілляки – ваші.

Ми возимо побутові відходи, будівельні відходи і ремонтні, це все, за що нам платять. Гілля біля багатоквартирних будинків не повинно бути. А якщо є, то мешканці самі повинні це питання вирішувати: або наймати, або платити, або вивозити. Давайте будемо якось по-правильному все робити, – коментує Ростислав Кралюк.

На сайті підприємства повідомляють, що на сміттєвий полігон вивезти гілля може будь-хто і безкоштовно. Цю послугу можна замовити і в "КАТП-1728". Економістка підприємства Світлана Білик зорієнтувала, що саме враховує при формуванні ціни за цю послугу.

– Наприклад, вартість години роботи ЗІЛа коштує 345,07 гривень, трактора – 308,02 гривень, екскаватора – 331,19 гривень за годину роботи. І ще ми повинні вам надати талон на захоронення на полігоні. Вартість захоронення одного кубічного метру сміття – 22,99 гривень. На сайті інформація відповідає дійсності, якщо людина сама привезе гілля на полігон, то будемо приймати безкоштовно. Думаю, його для вироблення біогумусу будуть використовувати, це буде новий вид діяльності нашого підприємства, – роз’яснила Світлана Білик.

Одним трактором підприємства можна вивезти сім кубів гілля. У "КАТП-1728" просять самоорганізовуватися, а не засмічувати місто. Бо з введенням карантину роботи у підприємства збільшилось, а працювати стало важче.

– Карантин, багато мешканців удома, обсяги відходів – на порядок більші. Люди йдуть на городи, біля будинків прибирають. Роботи вистачає, в нас є зараз питання доставки людей на роботу, адже багато хто живе в селах. Ми вирішили це питання. Але вони ж теж хворіють. А мешканці вважають, що вони можуть бути на карантині, бо карантин – для них, а якщо, наприклад, працівники КАТП, то вони тут повинні працювати день і ніч, бо вони трішки з другого тіста. Бачте, люди прибрали. А тут знову витягнули на вулицю, до контейнерного майданчика, накидали гілляк, і все. А ми ж вивозимо, в нас є графік вивезення, за який мешканці платять, є норми накопичення, згідно яких нам населення платить. І якщо й вони за раз викидають норму, яка більше місячної, це теж ненормально, – каже керівник підприємства Ростислав Кралюк.

Читайте також