У Рівному привітали архіваріусів з професійним святом (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Зберегти історію – це професія архіваріусів. Традиційно 24 грудня вони відзначають своє професійне свято. Сьогодні ж з цієї нагоди у Державному архіві області відбулися урочистості

Нині у фондах архівів Рівненської області зберігається понад один мільйон документів, які вкладаються у більш як 4 тисячі архівних фондів. Сюди вони потрапили завдяки багатьом поколінням архівістів. Найдавніші документи датуються з кінця 18 століття.

«У той час не було якихось центральних установ, які б опікувалися документами. Вони знаходилися в різних організаціях, навчальних закладах тощо. Першими, хто розпочав формувати комплекси документів, були повітові суди та справники, казначейства. Цікавим є фонд, так званого, царського періоду. Це архів нашої Рівненської гімназії. Тут містилися унікальні документи, які розповідали про побут звичайних жителів», - розповідає історик, працівниця архіву Людмила Леонова.

Архівна справа у всі періоди мала трагічну долю. Адже пожежі, революції та війни знищили цілий пласт документів.

«Перша світова війна, період 1917-1921 років завдали удару для архівів із збереженості документів. Багато з них були вивезені», - продовжує Людмила Леонова.

Окремо слід відзначити роботу архівістів у післявоєнний період. Адже вони стали першими, які почали формувати справи, розбираючи купи аркушів, що привозилися вантажівками.

А вже у 1973 році було побудоване теперішнє приміщення, куди архівісти самотужки перевезли архіви.

Нинішня установа приймає у себе науковців, істориків, краєзнавців та усіх тих, хто цікавиться документами минулих років та століть. Їм допомагають та обслуговують працівники архіву.  

З нагоди професійного свята сьогодні їх привітали та вручили нагороди заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, перший заступник голови облради Сергій Свисталюк.

До вітань також долучилися й працівники Рівненського обласного краєзнавчого музею.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також