У Рівному пропонують реєструвати собак

На сайті Громадського бюджету Рівного з’явився проект відомої зоозахисниці Алли Лосік, який передбачає реєстрацію собак, що утримуються фізичними або юридичними особами.

Реєстрація собак передбачає видачу власнику домашньої тварини номерного муніципального жетону (з QR кодом) та введення електронного транспондеру (чіп) з індивідуальним номером з подальшим внесенням цього номеру з інформацією про тварину та її власника в Електронний Муніципальний Реєстр тварин міста Рівне.

Бюджет даного проєкту складає 249 000 гривень. Співавторкою ідеї є Олеся Білоконь.

Авторка ініціативи зазначає, що прагнення України стати повноправним членом Європи неможливе без сприйняття і втілення в життя європейських цінностей дотримання стандартів гуманного поводження з тваринами.

Ці наміри та цінності закріпленні в затвердженій Програмі регулювання чисельності безпритульних тварин у місті Рівному на 2017 – 2021 роки.

У описі проекту пані Лосік вказала, що основними причинами появи безпритульних тварин на вулицях міста є:

1) низький рівень культури населення щодо поводження з домашніми тваринами;

2) недосконала система обліку собак (котів), що належать власникам;

3) недостатня робота з власниками собак (котів), у тому числі в адміністративно-правовому полі, і недостатня допомога в стерилізації для запобігання появі небажаного потомства;

4) недосконала система пошуку загублених тварин;

5) відсутність притулків.

Метою реєстрація домашніх та безпритульних собак у м. Рівне є створення муніципального реєстру тварин м. Рівне, що дозволить вирішити наступні проблеми:

1. швидка організація пошуку загублених тварин та повернення їх власникам.

2. контролю за розведенням власницьких тварин (внесення даних про стерилізацію тварин), що призведе до зменшення появи цуценят на вулицях міста.

3. здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог (інформація в базі про вакцинацію від сказу та інших хвороб).

4. вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак у м. Рівне (самовигул, нацьковування та інші випадки, які часто відбуваються у місті).

5. ведення статистики для планування та організації інфраструктури для належного вигулу собак у м. Рівне.

Що таке реєстрація - це збирання, накопичення, обробки та зберігання даних про тварин та їх власників в автоматизовану систему, яка має назву - Електронний Муніципальний Реєстр тварин м. Рівне.

Хто здійснює реєстрацію. Реєстрацію та облік тварин може здійснювати Стерилізаційний Центр (чи КП), установи ветеринарної медицини, інші установи та організації, уповноважені міською радою.

Хто підлягає реєстрації. Особа, фізична або юридична, яка набула право власності на тварину та здійснює її утримання.

Як здійснюється реєстрація. Процедура реєстрації передбачає заповнення відповідної електронної форми із внесенням відомостей щодо власника тварини (паспортні дані, у тому числі прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, а також адреса та телефон власника), виду тварини, породи, клички, дати народження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) тощо із подальшим внесенням цієї інформації до електронного муніципального реєстру тварин м. Рівне. Ця інформація є конфіденційною та може бути надана третім особам лише у випадках, що передбачені законодавством України.

Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною упродовж усього життя тварини.

Як діє система. Приклад.

У разі появи на вулиці міста невідомої собаки, без власника, громадяни повідомляють зазвичай поліцію, або працівників стерилізаційного центру. По приїзду, патрульні чи комунальні працівники не володіють даними, хто є власником, чи несе загрозу дана собака. В разі проведеної попередньої реєстрації, при наявності сканера, на відстані декількох метрів, відсканувавши собаку, можна встановити особу власника, контакти, наявність вакцинації від сказу та повідомити про місце перебування тварини власнику.

Користуватись результатами проєкту зможуть всі мешканці міста потрапивши в ситуацію зустрічі з невідомою собакою на вулиці міста, а також безпосередньо власники тварин, комунальні служби, патрульні.

Детальніше про проєкт тут.

Читайте також