У Рівному розпочалися Дні Сталої Енергії: програма заходів

Сьогодні в Рівному розпочалися Дні Сталої Енергії. На заході обговорюють, як "розумно" споживати енергію, як термомодернізувати свою оселю, плани на майбутнє щодо енергоефективності та проведуть ряд екскурсій та творчих конкурсів. 

«На одній із сесій прийняли рішення щодо приєднання до ініціативи «Угода мерів», яка передбачає певні речі – зменшення викидів парникових газів, зменшення споживання вуглеводнів і, як результат нашої участі в угоді мерів, ми проводимо Дні Сталої Енергії для того, аби люди розуміли, що таке енергія. Місто Рівне – одне з небагатьох міст, де майже 100% житлових будинків обладнані лічильниками. Він сам по собі не економить. Також багато будинків  взяли участь у  нашій програмі і встановили лічильники з регулятором, що дає можливість економити. Якщо брати споживання природного газу, а це найбільш дорогий енергоносій, який сьогодні існує, то з 2010 по 2017 в Рівному скоротилася потреби для теплопостачальних підприємств на 43%, по приватних господарствах – на 33% . Спільними зусиллями нам вдалося суттєво скоротити споживання газу», - розповів заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук.

Крім того, у Рівному успішно діють декілька Програм, які стосуються енергоефективності:

  • Муніципальна програма сталого розвитку. За період активної фази реалізовано 363 проекти і з них близько 290 включають в себе заходи з енергоефективності.  Більше 150 млн гривень було виділено з міського бюджету на реалізації програми.
  • Програма термомодернізації, яка дає можливість залучати кошти Фонду енергоефективності за рахунок коштів Державного бюджету на наші дуржавні банки і 77 енергоефективних проектів було втілено за 2017-2018 роки.
  • Державна програма щодо відшкодування відсотків фізичним особам. У 2016 році 1050 мешканців Рівного взяли кредити, а міська рада відшкодовувала відсотки, у 2017 році так зробили 1020 містян і в цьому році цю програму по багатоквартирних будинках призупинили, тому не так багато людей взяли участь.    

Також за кошти місцевого бюджету на залучені кредити Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО повністю термомодернізували ЗОШ № 18, 27 в рамках проекту НЕФКО-1 «Впровадження енергозбереження у трьох школах та системи енергоменеджменту в бюджетних установах м. Рівне».

Програма заходів

4 жовтня (четвер) - Семінар з питань енергоефективності «Майбутнє з енергоефективністю». Місце проведення: вул. Поштова, 2, 4 поверх, сесійна зала. Початок о 10.30 год.;

Протягом 4 – 5 жовтня - Творчий конкурс «Мій ЕКОдім» (фото, малюнок, аплікація, виріб) серед учнів загальноосвітніх шкіл. Загальноосвітні школи.

Протягом 4 – 5 жовтня - Виховні години, години спілкування, екоуроки, бесіди, вікторини «Мій внесок у збереження енергії та відновлення енергоносіїв» у закладах освіти.

Протягом 4 – 5 жовтня - Виставка «Друге життя побутових відходів». Місце проведення ЗОШ №11, НВК №2, ЗОШ №22, ЗОШ №20, НВК №19, НВК №12, НВК №14, ЗОШ №16, НВК №17.

Протягом 4 – 5 жовтня - Виступ агітбригад, флеш-моб. Проводитимуть учні загальноосвітніх закладів міста.

Протягом 4 – 5 жовтня - Показ відеофільмів на екологічну тематику, про енергетичну проблему та інші глобальні проблеми. Загальноосвітні школи.

Протягом 4 – 5 жовтня - Виставка дитячих художніх робіт учнів КЗ «Рівненська державна дитяча художня школа імені А.І.Мартиненка» «Ми зберігаємо тепло і електроенергію!». Місце проведення: КЗ «Рівненська державна дитяча художня школа імені А.І.Мартиненка».

4 жовтня (четвер) - Конкурс малюнку на асфальті «Чиста енергія – чисте майбутнє» для дітей групи продовженого дня ЗОШ №4. Місце проведення: Парк культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка.  Початок о 13.00 год.

4 жовтня (четвер) - Екскурсії на котельні ПрАТ «ЕСКО-РІВНЕ»ТОВ «Рівнетеплоенерго» та КЗ «Рівненський міський палац культури», зокрема:

Екскурсія для студентів Національного університету водного господарства та природокористування (30 осіб) за маршрутом:

9.00 год. – виїзд автобусом від головного корпусу НУВГП на вул. Соборна, 11;

9.15 год. – екскурсія на котельню ПрАТ «ЕСКО-РІВНЕ» на вул. Миколи Карнаухова, 25В;

10.00 год. – екскурсія на котельню ТОВ «Рівнетеплоенерго» на вул. Київська, 6;

10.45 год. – екскурсія на котельню КЗ «Рівненський міський палац культури» (Текстильник) на вул. Гагаріна, 6;

11.45 год. – екскурсія на котельню ТОВ «Рівнетеплоенерго» на вул. Макарова, 41.

4 жовтня (четвер) - Конкурс малюнку на асфальті «Екомістечко». Місце проведення: Підлітковий клуб «Лідер». Початок о 16.00 год.

4 жовтня (четвер) - Година спілкування «Споживай енергію розумно». Місце проведення: Підлітковий клуб «Самоцвіт». Початок о 10.00 год.

4 жовтня (четвер) Круглий стіл «Споживай енергію розумно». Місце проведення: Підлітковий клуб «Сучасник». Початок о 16.00 год.

4 жовтня (четвер) Круглий стіл «Українці за енергозбереження та енергоефективність». Місце проведення: Підлітковий клуб «Фантазія». Початок в 9.30 год.

4 жовтня (четвер) - Екоурок «Мій внесок у збереження енергії». Місце проведення: Підлітковий клуб «Пролісок» (початок о 16.00 год.).

4 жовтня (четвер) - Година цікавих думок «Збережемо енергію вдома» для учнів 4-х класів. Практикум «Розумний будинок». Місце проведення: ЗОШ №13 (початок о 14.00 год.); ЗОШ №22 (початок о15.00 год.).

5 жовтня (п’ятниця) - Брейн-ринг «Енергозбереження – це просто» серед учнів 9 – 10 класів ЗОШ №№ 13, 22, РГ «Гармонія». Місце проведення: ЗОШ № 13. Початок о 13.00 год.

5 жовтня (п’ятниця) - Виставка приладів, які працюють на альтернативних джерелах енергії (завдяки енергії сонця, вітру та води) та модельних розробок вихованців Рівненської малої академії наук в сфері енергоефективності. Місце проведення ЗОШ № 25. Початок о 10.30 год.

Читайте також