У Рівному відбувся семінар для новостворених ОТГ

«Перші кроки для новостворених ОТГ» – назва першого у 2020 році семінару для представників ОТГ області, що пройшов у Рівненському офісі  Програми «U-LEAD з Європою»  23 січня. Організатори запросили  до участі у  навчальному заході керівників та працівників органів місцевого самоврядування  ОТГ області, у яких перші вибори відбулись у грудні 2019 році. Такі громади  тільки починають свою діяльність  у статусі об’єднаних. На думку експертів Програми «U-LEAD з Європою», обізнаність щодо законодавчих норм старту діяльності  новостворених ОТГ є важливим чинником їх подальшого успіху.

Як зазначив на початку семінару   керівник Рівненського  регіонального офісу Програми U-LEAD Руслан Сивий,  Програма продовжує допомагати об'єднаним громадам, в тому числі і новоствореним, скористатися можливостями, запропонованими реформами децентралізації та регіональної політики, а також забезпечити потреби їхніх громадян.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Михайло Шелеп та радниця з питань муніципальних фінансів та управління Ірина Кондратюк підготували для учасників зустрічі алгоритм проведення процедури реорганізації сільських рад, які не є центрами ОТГ та оплати праці службовців органів місцевого самоврядування та організації бюджетного процесу,  інвентаризації активів та зобов’язань, подання фінансової звітності громад.

«Процедура реорганізації сільських рад, які не лишились центрами ОТГ, має свою специфіку і повинна відбуватися із врахуванням норм не лише Цивільного кодексу України, але й Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. До моменту об’єднання бюджетів сільських рад буде діяти своєрідний перехідний період, коли голова та рада ОТГ буде керувати кількома юридичними особами-сільрадами” - наголосив Михайло Шелеп.  

Представники  нових ОТГ Рівненщини жваво  обмінювались думками, першим досвідом управління громадою та разом з експертами провели дискусію з питань  господарювання громад.

Окремий блок навчальної зустрічі фахівці регіонального офісу U-LEAD  присвятили ознайомленню із питаннями  організації бюджетного процесу та оплати праці штатних працівників органів місцевого самоврядування. 

Також на заході дійшли спільної думки, що успіх та спроможність громад залежить від ефективності управлінських рішень з перших днів роботи. І головне не просто наповнювати та витрачати бюджет, а розвивати громаду. 

 

Довідково:

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Читайте також