У Рівному відкрили інклюзивно-ресурсний центр (ФОТО)

Сьогодні на базі Рівненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №24 (вул. Гайдамацька, 15) офіційно відкрили КУ «Рівненський інклюзивно-ресурсний центр» Рівненської міської ради. Рішення про створення центру було прийнято рішенням сесії ще в квітні цього року. Відтак, центр включає в себе ресурсну кімнату, кабінет вчителя-педагога, практичного психолога та кімната вчителя-реабілітолога.

«Центр створений з метою супроводження дітей із особливими освітніми потребами різними кваліфікованими спеціалістами. Плануємо, тут працюватимуть педагоги різних кваліфікацій – вчитель-логопед, сурдопедагог, тифлопедагог, олігофренопедагог, а також практичні психологи й вчитель-реабілітолог. Основна мета центру – визначення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з метою визначення програми навчання. Це дуже важливо, адже батьки зможуть потім обирати форму, яка більше до вподоби. Дуже важливою ланкою роботи є безпосередньо корекційні заняття. Батьки дітей із особливими потребами зможуть привозити малечу до нас у центр на заняття до корекційних педагогів», - зазначила директорка КУ «Рівненський інклюзивно-ресурсний центр» Руслана Майструк.

Центр розрахований на вік від 2 до 18 років. До слова, у Рівному вже функціонують два заклади для діток із особливими потребами - «Пагінець», «Особлива дитина». Інклюзивно-ресурсний центр, який відкрили сьогодні, вже третій у місті. На його обладнання виділили 180 тисяч субвенції із державного бюджету. Додамо, що на кожен інклюзивно-ресурсний центр, який відкрили чи відкриють в області, виділили таку ж суму коштів.

«У нас в місті діти з особливими потребами і батьки після занять у школах, в «Особливій дитині», йдуть на приватні заняття – до логопедів тощо. Мамочки шукають можливості додаткових занять зі спеціалістами: з психологами, з неврологами, з логопедами. Тепер потреба в таких приватних заняттях великою мірою відпадає через цей центр і тепер батьки після занять у школах чи там, де вони займаються, будуть іти на такі заняття сюди. Центр розрахований на орієнтовно 60 дітей і буде складений відповідний розклад, за яким батьки будуть приводити сюди діток. Це велика допоміжна додаткова можливість для батьків, у кого є особливі дітки, на реабілітацію, і навчання, і  практичних навиків. За штатним розписом, який затверджувала сесія міської ради, тут буде працювати 12 осіб, - розповіла заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська.

Крім того, міський голова Володимир Хомко зазначив, що в планах відкрити ще два таких центри. Їх розташування залежатиме від кількості діток в тому чи іншому районі.

Читайте також