У селі на Рівненщині досі не декомунізували пам`ятник Островському

У селі Вілія на Рівненщині досі стоїть пам'ятник чекісту Миколі Островському. 

Про це у Телеграмі повідомляє голова Рівненської облради Андрій Карауш. 

За його словами, пам'ятник з 2015 року перебуває у декомунізаційному списку Українського інституту національної пам'яті

Також це єдиний пам’ятник з області, який в оновленому списку проєкту "Декомунізація. Україна" вказаний серед найбільш пріоритетних монументів, що необхідно демонтувати найближчим часом.

Проте місцеві жителі – здебільшого проти, зазначає посадовець. Про це стало відоо на останньому засіданні Ради громад при голові облради.

- І тепер, уявіть, у 2024 році думку місцевого населення про необхідність демонтажу лише намагаються сформувати. Навіть тамтешнього священника про це попросили… - пише Андрій Карауш. 

Додамо, що Микола Островський народився у 1904 році у Вілії. Радянська ідеологія подавала його як "бійця, комуніста, автора так званих безсмертних книг "Як гартувалася сталь", "Народжені бурею". А насправді він – радянський військовий та партійний діяч, письменник, учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом.

- І це ж не єдиний такий випадок в Україні, на жаль. Ми маємо зробити серйозні висновки. До речі, закон каже, що якщо у громадах не прийматимуть рішення про демонтаж таких "пам'яток", то це зроблять на вищому рівні, - підсумовує Андрій Карауш. 

 

Читайте також