У селі на Рівненщині оселилася зграя лебедів

фото - Фейсбук

У Жалині Костопільського району на Рівненщині на водойми прилетіло декілька десятків лебедів. Їх підгодівлю організували в місцевій школі. Але чи не роблять цим птахам «ведмежу послугу», змушуючи їх звикнути до підгодівлі і відучуючи здобувати корм самостійно, пише Північ-інфо.

На фейсбук-сторінці Жалинської школи розповіли, що на водойми в село ще в січні прилетіло декілька десятків лебедів. Повідомляють, що зараз там 27 птахів.
Їх підгодовують учні і вчителі, носять зерно і батьки.

Втім, фахівці в таких випадках застерігають від бездумної допомоги водоплавним. На порталі «Фельдман екопарк» розповіли, як саме та в яких випадках лебеді потребують допомоги.

Лебедів треба підгодовувати в мороз лише якщо це сірий першоліток, що ще не змінив пір’я. Кожному такому птаху потрібно раз на три дні потрібно 1 кілограм комбікорму. Саме така порція безпечна, вона і не дасть померти в холоди, і не привчить лебедя до постійного штучного годування. Саме через ньогоптахи і не відлітають у вирій, вони відучуються здобувати корм самостійно і потім можуть загинути.

Лебеді їдять овес, зерно, терті овочі, кукурудзу і розмочене сіно. А от хлібом диких птахів годувати не можна – вони від цього хворіють на ентерит.

Читайте також