У ще одному районі Рівненщини працюватимуть над створенням ОТГ (ФОТО)

У Рокитнівському районі на Рівненщині і досі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Аби з’ясувати чому гальмується реформа децентралізації, та роз’яснитиїї мету у Рокитне з робочим візитом завітали консультанти Проекту ПУЛЬС Рівненського відділення АМУ. Сільським головам, керівникам структурних підрозділів, активістам та керівництву району – консультанти розповіли про суть реформ, її переваги, розкрили законодавчі питання реформ.

Люди в свою чергу цікавились, чому затвердили саме такий перспективний план формування громад у Рокитнівському районі. Консультант з правових питань Василь Курилас пояснив:

«Перспективний план затвердили відповідно до методики, де враховано зону доступності, та спроможність потенційних ОТГ. У даному форматі передбачено дві громади у Рокитнівському районі – і вони визнані спроможними».

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер наголосила, що спроможність громади нині залежить від багатьох чинників, зокрема і від легалізації в ОТГ – це робочі, і сплата акцизу, та інші надходження.  Водночас навела приклади господарювання інших громад області.

Під час зустрічі обговорили й інші проблемні питання - реформи та зміни у галузі освіти, формування госпітальних округів, управління земельними ресурсами, зміни у пенсійному законодавстві та інші соціальні гарантії.

Консультанти наголосили на тому, що процес утворення громад потрібно активізувати, адже нині суспільство очікує позитивних змін.

Повідомляє Офіс Реформ проекту ПУЛЬС, Рівненського відділення АМУ

Читайте також