У стінах обласної ради говорили про переробку відходів

Науково-практична конференція на тему сортування відходів та переробку сміття відбулася у приміщенні Рівненської обласної ради. Захід зібрав провідних науковців-екологів, громадських активістів та представників бізнесу, керівників районів та ОТГ, студентів. Привітав учасників конференції голова постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Валентин Крока, повідомили в Рівненській обласній раді.

Фахівці, які мають досвід екологічного поводження як з виробничими, так і з побутовими відходами, обмінялися думками, як в умовах законодавства України можна вирішувати ці питання.

Зокрема, дізналися про позитивний досвід першої та поки єдиної у Рівному сортувальної станції відходів, а також проаналізували головні ризики стратегії сортування і переробки сміття у м. Рівному. Розглянули пропозиції щодо проектування і розміщення в Рівненській області комплексів з переробки несортованих твердих побутових відходів з подальшим виготовленням RDF-палива. А також ознайомилися з досвідом використання на виробництві альтернативного палива з ТПВ.  

Презентували ІТ-технології в організації сортування відходів та зачепили тему поводження з медичними відходами.

У той же час, на думку Валентина Кроки, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування давно повинні бити на сполох щодо ситуації, яка склалася в сільській місцевості. «Якщо і далі нічого не робити, то наші села скоро потонуть у стихійних сміттєзвалищах. Я сам живу в селі, тому щодня бачу, як люди вивозять тачки та підводи непотребу просто собі «на межу». Щось спалюють, а щось так і залишається в землі. З одного боку, це відсутність екологічної свідомості наших людей. У той же час, куди вони мають цей непотреб подіти, якщо в селі немає такого комунального підприємства, яке б його забирало?.. З іншого боку, обов’язок місцевої влади – організувати щонайперше збір цього сміття. Але і з цим непросто, бо яке підприємство сьогодні погодиться їхати десятки кілометрів, щоби  забрати непотреб?..» - висловив свою позицію Валентин Крока.

На думку депутата, один із шляхів, як вирішити проблему зі сміттям на селі, - це децентралізація. Сильна, самодостатня громада зможе створити відповідне комунальне підприємство, організувати санкціоноване сміттєзвалище, сортувати сміття та навіть возити його на переробку.  Поки ж для нинішніх сільських рад, бюджети яких обмежені, це зробити непросто.

У той же час, на рівні країни маємо певні зрушення. Досягненням останніх років є узгодження українського екологічного законодавства із європейським. Йдеться про ухвалення стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля. Очікується і рамковий закон про управління відходами. Його прийняття має привабити інвестиції в екологічну сферу.

Поки ж на Рівненщині діє обласна програма, яка здебільшого спрямована на виконання заходів локального характеру щодо поводження з твердими побутовими відходами, але не вирішує проблему в комплексі. І це також потрібно змінювати, вважають в обласній раді. 

Читайте також