У Туреччині підписали "зернову угоду", щоб вивезти українське продовольство

22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. 

Як повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, представники ООН очікують, що перші поставки українського зерна розпочнуться вже 23 липня. 

"Рух суден відновиться вже днями і ми будемо й надалі діяти з усвідомленням відповідальності, яку покладає на нас наше розуміння цивілізації. Ми продовжуватимемо виконувати зобов'язання сусідства доти, доки в нашому регіоні не запанує мир", – заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган за підсумками підписання договору.

Очільниця МЗС Британії Ліз Трасс привітала домовленності про деблокаду морського продовольчого експорту:

 "Велика Британія стежитиме за тим, щоб дії росії відповідали її зобов'язанням".

 Пані посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд:

 "Америка працюватиме над тим, щоб забезпечити відповідальний підхід росії до реалізації історичних домовленостей щодо експорту зерна".

 Міністр інфраструктури Олександр Кубраков і голова української делегації у Стамбулі підкреслив, що «рф нічого не перевірятиме ні в портах, ні в територіальних водах України»:

 "Це зафіксовано було в наших домовленостях з ООН і в домовленостях ООН з російською федерацією – що до цього коридору не будуть наближатися на зафіксовану відстань ні жоден російський корабель, жоден російський літак".

Керівник української розвідки Кирило Буданов заявив, що «відкриття «зернового коридору» через Чорне море не несе військових загроз для України»:

"З військової точки зору ми не бачимо загроз. Є пропрацьований фарватер, судна рухатимуться виключно цим фарватером. Жодна ділянка узбережжя, крім згаданого фарватеру, не буде розмінуватися".

Читайте також