У яких випадках потрібна система мультиспліт, розповідають фахівці компанії «Кондиціонери України»

Якщо купити мультиспліт в компанії Кондиціонери України, можна організувати кондиціонування повітря одночасно в 2 і більше приміщеннях, а зовні будівлі буде знаходитися тільки один зовнішній блок. Баготоблочні кондиціонери не настільки поширені, як спліт-системи з 2 блоків, і більшість покупців не зовсім чітко усвідомлює їх можливості та розуміє призначення.

Що таке кондиціонер мультиспліт і навіщо він потрібен?

Залежно від кількості блоків побутові кондиціонери поділяються на моноблоки, спліт – і мультиспліт-системи. Є ще мультизональні системи кондиціонування, одна така система може обслуговувати до 38 приміщень одночасно, також можливе об'єднання зовнішніх блоків у каскад, така система ще більш потужна. Але це обладнання промислового класу та іншої цінової категорії.

Моноблоки – це мобільні кондиціонери з гнучким повітроводом, який виводиться на вулицю (зазвичай через врізку у вікно). Вони мають обмежену продуктивність і не працюють на обігрів. Спліт-системи – найпоширеніше, звичне рішення: один блок всередині приміщення, інший – зовні будівлі. Мультиспліт працює за таким самим принципом, тільки до одного зовнішнього блоку приєднується відразу кілька внутрішніх (від 2 до 6), встановлених у різних кімнатах. Тому зовнішній блок повинен бути більш потужним, габаритним, мати кілька пар штуцерів для приєднання міжблочних фреонових трас. І система управління більш складна, з додатковими контролерами.

Такі рішення затребувані в ситуаціях, коли неможливо розмістити на фасаді або даху достатню кількість зовнішніх блоків, наприклад:

  • фасад має складну конструкцію з численними виступами;
  • значна частина фасаду зайнята великогабаритною зовнішньою рекламою, світильниками та іншими конструкціями, так що місця під кондиціонери практично не залишається;
  • будівля стара, несучі конструкції не можна піддавати значним навантаженням;
  • діють обмеження, з різних причин встановлені керуючою компанією або міським управлінням архітектури.

Чого можна очікувати від системи мультиспліт

Можна:

  • об'єднати в систему внутрішні блоки різних типів (наприклад, в одному приміщенні настінний, в іншому – касетний);
  • включати кондиціонери одночасно в усіх приміщеннях або тільки в деяких;
  • підтримувати різну температуру в окремих приміщеннях;
  • окремо керувати деякими налаштуваннями внутрішніх блоків (наприклад, швидкістю вентилятора, положенням жалюзі);
  • не тільки охолоджувати, алей й обігрівати приміщення за допомогою кондиціонерів (усі мультиспліт системи – це кондиціонери з інверторним компресором, які можуть працювати на обігрів у морози до -15, а деякі моделі – до -22°С).

Не можна:

  • заощадити завдяки встановленню мультиспліт системи замість окремих спліт-систем у кожному приміщенні. Як загальна ціна комплекту обладнання, так і вартість робіт з монтажу в першому випадку виходить вище. Це пояснюється складністю конструкції зовнішнього блоку, значним збільшенням сумарної протяжності міжблочних комунікацій. Та й в цілому завдання, яке стоїть перед фахівцями з монтажу, більш складне, нестандартне;
  • включати одні внутрішні блоки на охолодження, інші – на обігрів. З таким завданням впорається тільки мультизональна система, причому з трьохтрубним фреонопроводом.

Мультиспліт – це більш складний та дорогий різновид інверторної спліт-системи, пропонують такі рішення тільки провідні виробники кондиціонерів.

Джерело: Кондиціонери України.

Читайте також