У зґвалтуванні рідної 15-річної сестри підозрюють молодика із Рівненщини

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Підозрюваний у зґвалтуванні 15-річної рідної сестри вину не визнає. А його захисник оскаржив ухвалу слідчого судді Здолбунівського районного суду від 23 серпня 2019 року, якою задоволено клопотання слідчого про обрання підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України (зґвалтування неповнолітньої), в апеляційному порядку, повідомляє Судова влада України. 

Рівненський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу захисника підозрюваного І., у якій просив ухвалу місцевого суду скасувати та постановити нову, якою обрати його підзахисному запобіжний захід у виді домашнього арешту за місцем проживання матері, що в одному з сіл Здолбунівського району. Також переконував суд, що підозрюваний не має на меті уникати кримінальної відповідальності, оскільки вину у вчиненні злочину не визнає. Апелянт наголосив, що його 20-річний підзахисний одружений, виховує двох доньок, 2016 та 2018 років народження, до кримінальної відповідальності не притягувався. Зі слів захисника, його підзахисний активно співпрацює з поліцією у розшуку свідків, з місця проживання зникати не збирається, тому запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою, здатен забезпечити виконання підозрюваним процесуальних обов’язків та запобігти ризикам.

Прокурор наголосив на безпідставності апеляційних доводів та розповів, що на даному етапі досудового розслідування є достатні підстави вважати, що громадянин І. обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину — зґвалтуванні неповнолітньої особи. Санкція статті, за якою мешканцеві Здолбунівського району оголошено підозру, передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.  

Подія сталася 22 серпня 2019 року за місцем проживання підозрюваного. У ході судового розгляду з’ясувалося, що його дружина їздить на роботу в Львів, на час її відсутності племінниць доглядає 15-річна рідна сестра затриманого, яка проживає у тому ж селі. Громадянин І. безробітний та не має постійного джерела доходу, зловживає спиртними напоями. Як стверджувала сторона обвинувачення, існує наявність ризику можливості підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду. Крім того, є обґрунтованим і ризик впливу підозрюваного на потерпілу з метою зміни нею своїх показань, оскільки він її брат і вину свою у вчиненому не визнає. Наявність висунутих стороною обвинувачення ризиків було доведено в ході апеляційного розгляду.

Рівненський апеляційний суд ухвалу Здолбунівського районного суду від 23 серпня 2019 року про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного І. строком на 60 діб залишив без змін, апеляційну скаргу захисника підозрюваного — без задоволення.

Читайте також