Учитися ніколи не пізно: в Україні пропонують навчати дорослих

Ідея українських авторів нових підходів у системі працевлаштування людей полягає у концентрації на навчанні впродовж трудового життя.

Навчання впродовж життя (НВЖ) — таку назву має проект Конфедерації роботодавців України, що може зрушити сповільнені, а подекуди, застійні процеси нинішньої ситуації з працевлаштуванням українців. Ця ідея виношується давно.

«У середньому людина працює 10-40 років. Наша ідея полягає в тому, аби кожен міг удосконалити або змінити свою кваліфікацію, — розповідає виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко. — Є дослідження міжнародних соціологічних організацій, котрі свідчать, що в середньому людина за трудову діяльність змінює місце роботи 5-7 разів. І потрібно створити такий освітянський чи кваліфікаційний простір, де б кожен бажаючий міг це зробити. Більше того, для України ця ідея стала ще актуальнішою, коли почала втілюватись пенсійна реформа. Тепер, за її новими правилами, людині на офіційному ринку праці потрібно бути 35 років. І треба дати можливість кожному громадянину або підвищити свій рівень кваліфікації, або здобути новий фах».

Як повідомляє видання «Україна молода», головними в концепції НВЖ, повинні бути навчальні заклади: професійно–технічні училища, ліцеї, коледжі, інститути, які здатні підготувати фахівців, що будуть впевнено почуватися в конкурентному середовищі. Крім того, чимала роль у нововведенні відводиться приватним навчальним закладам, котрі зможуть також долучитись до нового процесу.

Відтак, це дасть можливість урізноманітнити джерела фінансування для максимальної повноти втілення проекту.

Проектом передбачається, що фінансування може здійснюватися і за власні кошти того, хто підвищує кваліфікацію чи змінює фах, і за гроші роботодавця, і за кошти державного бюджету, і — з резерву допомоги з безробіття.

Нині заступник голови Конфедерації роботодавців України передав проект на розгляд і вивчення до Міністерства соціальної політики.

Яким будуть заходи щодо працевлаштування населення — про це фахівці ще дискутуватимуть. Але те, що сьогодні у зайнятості населення потрібно щось змінювати, заодно роблячи заділ і на те, аби створити умови для повернення з-за кордону наших фахівців - сумнівів не викликає.
 

Читайте також