Українські айтівці розробили технологію, яка може передбачати майбутні ракетні обстріли

Українські айтівці розробили технологію, здатну передбачати майбутні ракетні обстріли за активністю російських телеграм-каналів.

Про це повідомляє медіавидання ШоТам.

Це рішення айтівці розробили в межах цьогорічного Національного оборонного хакатону, організованого за участю Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ. Як пояснили у компанії , серед завдань учасників був пошук кореляції даних з різних джерел для збору цінної інформації.

Команда Valkyrie, до якої увійшли п’ятеро представників SoftServe, порівняла дати масованих обстрілів України з повідомленнями у найпопулярніших російських телеграм-каналах і з’ясувала, що напередодні масованих ракетних ударів у цих пабліках зростає кількість пропагандистських вкидів.

«Ми проаналізували сотні повідомлень з російських популярних каналів у телеграмі, і згрупували їх на основі певних ключових слів. Напередодні обстрілів ми виявили сплеск пропагандистських меседжів зі словами “страна”, “путин”, “война” та іншими. Тобто, кремль накачує суспільство інформаційними вкидами, аби підготувати їх до обстрілів і до потоків негативу. Якщо фіналізувати наше рішення і правильно використовувати дані, можна було б прогнозувати наступні масовані атаки», – розповідає ментор команди, Big Data фахівець SoftServe Тарас

Крім кореляції даних, учасники хокатону отримали й інші завдання. Наприклад, розробити рішення для виявлення геолокації на основі IP-адреси чи створити архітектуру систем обробки даних. Усі завдання формувалися на основі реальних потреб Міністерства оборони та інших структур, тож деякі рішення переможців надалі можуть реалізувати на практиці для захисту України від агресора

Читайте також