В одному з районів Рівненщини гальмуються процеси об'єднання в ОТГ?

фото - Фейсбук

Об'єднавчі процеси у Володимирецькому районі гальмуються, пише Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

На сьогоднішній день у Володимирецькому районі досі не створено жодної ОТГ, хоча місцева райдержадміністрація готова була підтримувати будь-які формати об'єднання територіальних громад.

Так, на початку липня 2018 року група депутатів Антонівської сільської ради ініціювала створення ОТГ з центром у с. Антонівка. До об'єднання вони запрошували сусідні Городецьку та Великоцепцевицьку громади. Відбулися громадські обговорення цієї ініціативи, а 29 липня на сесії Антонівської сільської ради було прийнято рішення про надання згоди на об'єднання у запропонованому форматі.

Після цього, 1 серпня, листи з пропозиціями до об'єднання були надіслані сусідам. Однак, досі відповідей на них нема.

Так, Городецька сільська рада організувала громадські обговорення пропозиції від Антонівки. Проте більшість людей схиляється до ідеї утворення ОТГ з центром у Городці. На сесію ж ради це питання досі так і не винесли, обгрунтовуючи тим, що тривають консультації із сусідами.

Тут важливо зазначити, що згідно перспективного плану мала б бути утворена Городецька ОТГ у складі трьох громад: Городецької, Антонівської та Ромейківської. Однак всі спроби Городця сформувати ОТГ були безуспішні, оскільки сусіди їм відмовляли.

Ще складніша ситуація у Великих Цепцевичах. Тут сільський голова досі не організував громадські обговорення пропозиції про об'єднання. Більше того, за словами депутатів сільради, їх навіть не ознайомили із змістом листа від Антонівки. Тобто, розгляд питання блокується. Така ситуація не влаштовує депутатів, тому назріває криза всередині ради.

Таким чином вже пройшло понад два місяці (серпень-вересень) від моменту ухвалення рішення Антонівською сільською радою, однак сусідні сільради досі не надали відповіді.

Хоча, за попередніми розрахунками експертів Рівненського ЦРМС зробленими за допомогою фінансового калькулятора, об'єднана територіальна громада у такому форматі була б доволі спроможною.

Тому затягування із процесом формування ОТГ йде на шкоду всім трьом громадам, адже у разі об'єднання вони могли б суттєво покращити свій фінансовий стан.

Читайте також