В усьому винен Муляренко, - Драганчук прокоментував своє звільнення з посади голови облради

Вчора на позачерговій сесії Рівненської обласної ради депутати  проголосували за звільнення Миколи Драганчука з посади голови облради. Це рішення підтримали 37 депутатів. Портал «Рівне Медіа» раніше висвітлював це у матеріалі «Драганчук, до побачення: у Рівному відправили у відставку голову обласної ради».

Сам Микола Драганчук пішов з сесійної зали ще до голосування – одразу, коли депутати приступили до процедури таємного голосування, і більше до сесійної зали цього дня він не з’явився. Як виявилося, цей час пан Микола провів у себе в кабінеті.

 

Втім, уже після того, як оголосили про припинення його повноважень та обрання нового голови облради, Микола Драганчук поспілкувався з журналістами «Рівне Медіа», де прокоментував своє звільнення. Він зазначив, що справа тут зовсім не в його особистості та діяльності, відтак, до такого повороту подій уже був готовий:

«Я розумів, що проблема не конкретно в Драганчуку - не в прізвищі чи людині. Така ситуація складається. Політична – в першу чергу. Це було політичне рішення, до якого я був готовий уже, оскільки не перший день ця тема анонсується. Я був готовий і сьогодні приймаю це з гідністю».

Також Микола Драганчук переконує, що його звільнення трапилося з подачі голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, який напередодні отримав наказ «розрулити» ситуацію в обласній раді:

«Було дано відмашку (наказ – авт. ), я про неї вже знав вчора вранці, але ще були певні  надії, що все-таки не відбудеться цього союзу їжака і вужа, але він відбувся. Мені казали йти на лікарняний чи у відпустку. Я, чесно, втомився і нікуди не пішов. Для морального задоволення попросив – зробіть чесно, прозоро, демократично, яку хоч позначку виберемо, щоб не було там різних курйозів. Чесно скажу, якби вони не захотіли йти таким демократичним способом, я мав просто підписати розпорядження про відпустку. Це затягнулося б, і сьогодні не було б і обрання. Я просто втомився і навіть покинув сесійну залу, знаючи наперед результат».

Як натякнув вже екс-голова облради, не всі в раді займаються тим, чим повинні:

«Я міг би сьогодні піти у відпустку чи лікарняний, але істерику створив губернатор області (я цього не боюся, бо під його керівництвом ця вся вакханалія відбувалася). Він замість того, щоб займатися соціально-економічним розвитком краю, нашого регіону, взяв собі шлях зовсім інший. І не дивно тоді, що Рівненська область по всіх рейтингах пасе задніх. Не дивно, бо людина займається не своєю роботою, а політикою».

«Можливо, люди-виборці не до кінця розуміють самого місцевого самоврядування і в якій  воно перебуває нині ситуації. Ми – обласні ради, районні, міські – мало що вирішуємо. У нас виконавча влада, якою є ОДА, володіє усіма фінансовими ресурсами. І зрозуміло, що вони десь і впливають більше. В мене немає можливості впливати».

Микола Драганчук поділився думкою про ситуацію, що нині твориться в Рівненській обласній раді:

«Власне, що в цій ситуації найбільш прикро? А те, що про Рівненську обласну раду вкотре говорить не тільки вся Рівненська область, але й вся Україна. Те, що за неповних 2 роки 4 місяці вже змінюється четвертий голова. І не факт, що він буде останній. Ще навіть не пройшла половина нинішньої каденції, а вже така кількість голів змінилася. Турбує те, що все одно немає єдності, десь ми виглядаємо серед людей, як посміховисько, а те, що сьогодні відбулася відставка – це машина вовтузіння губернатора області,  чим він не повинен займатися», - додав Микола Драганчук. - Я думаю, що Радикальна партія, яка  відіграла у цих перемовинах ключову роль, ще матиме вплив досить серйозний. Чи спрацюються з радикалами інші? В мене є великий сумнів».

Чим  далі займатиметься,  колишній голова остаточно  не вирішив, лише зазначив, що має деякі пропозиції та ідеї, але поки що – відпочинок:

«У будь-якому разі, я лишаюся депутатом, буду активно працювати. Можливо, активніше, ніж працював, бо в мене з’явився стимул – довести, що це рішення було саме політичним, а не через мою діяльність. Бо мені за свою діяльність не соромно. Від цих політичних інтриг, які мене дуже втомили , я трішки відпочину. Є багато планів, є пропозиції повернутися в журналістську діяльність, є пропозиції очолити деякі нові проекти, але наразі я просто відпочину. Потім все-таки повернуся до більш активної і життєвої, і політичної діяльностей».

Щодо нового голови обласної ради Олександра Данильчука, то Драганчук сказав:

«Я думаю, що в нього все-таки складеться краща співпраця з депутатами, і я хотів би з позиції екс-голови обласної ради побачити, наскільки це йому вдасться організувати. Потім «спрос» буде не менш жорсткий, як з мене. Не може бути, що сьогодні чи вчора  голова обласної ради був добрий, всіх влаштовував, а в один момент відразу всіх не влаштовує.  На поверхні лежить причина  - політика втручається в органи місцевого самоврядування. Бажаю тим, хто прийде в керівництво  обласної ради, щоб рада працювала,  рада була тим локомотивом реформ, які відбуваються в Україні. І нехай ті, хто прийде на зміну – покажуть, що вони працюють краще».

До слова, пан Драганчук згадав своє призначення:

«Я думаю, що це не останній голова обласної ради. Коли мене обирали, то казали, що нам треба вже покласти з цим вовтузінням край, інакше нам прийдеться обирати голову обласної ради практично кожного місяця. Давайте кожному депутату дамо по місяцю на 5 років каденції, нехай вони спробують всі цього хліба».

Що цікаво, свого часу Микола Драганчук був довіреною особою Олександра Данильчука на виборах в Народні депутати. Тепер же так склалося, що він його попередник на посту голови обласної ради нинішньої каденції. Також хочемо зазначити, що наступні вибори до обласної ради заплановані на жовтень 2020 року. Цікаво, скільки ще голів поміняють обласні обранці за увесь цей час?

Також читайте: "Чутки підтвердилися: Рівненською облрадою тепер керуватиме "Цар"

Читайте також