"Вбив батька та тричі вистрелив у сина", — історії дітей, які врятувалися від окупантів

Російські окупанти чинять жорстокі воєнні злочини на території України: вони руйнують інфраструктуру, знущаються й катують мирних мешканців окупованих міст, ґвалтують жінок, вбивають дітей.

Нині відомо про щонайменше 161 загиблу та ще про 264-х поранених дітей за період повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Історії дітей, яких скалічила війна, переповів народний депутат і голова Комітету з питань здоров'я Михайло Радуцький на своїй сторінці у фейсбуці. 

13-річного Вову з Києва доправили на лікування в лікарню "Охмадит" з численними пораненнями. Він з родиною намагався евакуюватися з Києва, але машина потрапила під обстріл. Батько та шестирічний брат загинули на місці. Вова ж отримав вогнепально-вибухове поранення правої половини обличчя, відкритий перелом нижньої щелепи, осколковий перелом скуло-орбітального комплексу та поранення у спину. Лікарі "Охмадиту" врятували хлопцеві життя, тож тепер він перебуватиме на реабілітації. 

Варя, якій лише сім років, теж потрапила під обстріл у спробі евакуюватися з Ірпеня. Росіяни атакували колону автомобілів, стріляючи з мінометів. Міна розірвалася за десять метрів від автівки, де були Варя з її мамою. Обоє отримали осколкові поранення, особливо травмувались ноги. Три дні вони пробули у госпіталі Ірпеня, а далі намагалися виїхати до Києва, перетинаючи зруйнований міст. Маму Варі українські солдати перевезли на візку, а саму дівчинку солдат Сергій переніс на руках. 

14-річний Юра разом із батьком потрапив під обстріл окупантів, коли їхав на велосипедах по гуманітарну допомогу в окупованій Бучі. Дорогою їх зупинив російський солдат і почав стріляти. Він вбив батька та тричі вистрелив у хлопця. Дві кулі влучили у руку й одна в капішон — дивом не зачепило голову. Після стрілянини російський військовий обікрав батька, а хлопцю вдалося втекти. Юру доставили в "Охмадит" після евакуації з Бучі.

Родина п'ятирічного Діми потрапила під обстріл, коли наважилась виїхати з Чернігова. Спершу вони перебували в місті, переховувались у бомбосховищі, у квартирі не було світла, газу та води. При виїзді з міста сім'я потрапила під мінометний обстріл. Снаряд влучив у сусідню машину, а батько, старша сестра та сам Діма отримали осколкові поранення. Діму поранили в ногу. Зараз сім'я перебуває у відділенні ортопедії та травматології в "Охмадиті".

Читайте також