Великий піст-2018: що варто знати рівнянам?

Фото - 24 Канал

Святий Великий піст 2018 – найдовший і найсуворіший у всьому календарі православних постів. Це період, коли людина повинен очистити свій організм і душу від усього негативного. Коли починається Великий піст, і як правильно його дотримуватись, читайте в нашому матеріалі.

Великий піст перед Великоднем складається з 40 днів і 7 днів останньої Страсного тижня (7 днів перед Великоднем). Перші 40 днів Великого посту закликають віруючих наслідувати Ісуса Христа, який, як відомо, перед своїми останніми днями, постився і молився 40 днів у пустелі, передає Ukr.Media.

Саме тому Великий піст 2018 в церковному календарі свят лютого передбачає дуже жорсткі обмеження в їжі і соціального життя. Останні 7 днів віруючі будуть згадувати про земне життя Христа, а також його скарбниці на хресті. Дотримуватися посту чи ні — особисте рішення кожного, але знати про те, у чому суть і які продукти харчування можна на кожен день, а які заборонено, буде цікаво всім.

Дати Великого посту перед Великоднем у 2018 році

У нинішньому році Великий пост стартує 19 лютого, відразу по закінченню святкування Масляної-2018, і триватиме до 7 квітня включно. У цьому році Великдень-2018 буде ранньою: 8 квітня 2018 року з поста можна виходити. Якщо ви плануєте дотримуватися Великоднього посту 2018, дотримуйся наступних правил.

Як дотримуватися Великикого посту і що заборонено їсти

Зазначимо, Великодній піст передбачає повну відмову від їжі тваринного походження: яєць, молока, кисломолочних продуктів, м'яса, риби, ікри, морепродуктів. У той же час, сироїдіння і рослинна їжа в пост можна, тому доведеться згадати пісні рецепти. На час Великого посту слід відмовитися і від алкоголю. Винятком є тільки вино, яке можна пити по суботах і неділях.

Пісні страви на кожен день Великого посту 2018

Якщо говорити про загальні правила харчування, то варто підкреслити, що у кожен з днів тижня Великого посту перед Великоднем можна їсти пісну їжу з таких продуктів харчування на кожен день:

Понеділок:сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Вівторок:приготована їжа без олії рослинного походження.

Середа:сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Четвер:приготована їжа без олії рослинного походження.

П'ятниця:сирі овочі і фрукти, хліб, вода.

Субота і неділя:приготована їжа рослинного походження з олією.

В день Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня 2018 року, Лазареву суботу 31 березня 2018 року, Вербну неділю 25 березня 2018 року можна їсти рибу. А в Страсну п'ятницю 6 квітня не можна нічого їсти до моменту, коли винесуть плащаницю Христа під час служби в церкві.

Великий піст — це не просто дієта і привід привести фігуру в порядок. Так, в цей період крім обмежень в їжі, необхідно обмежувати себе в розвагах, присвячуючи час роздумів і Христі і духовності.

Читайте також