Вербна неділя 2024: що потрібно встигнути зробити до свята

2024 року православні християна будуть святкувати Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Відповідно, Вербна неділя за Юліанським календарем припаде на 28 квітня, а за Григоріанським — на 24 березня.

Що потрібно встигнути зробити до свята

Перед Вербною неділею треба обов'язково прибрати всередині дому та на подвір'ї: освячені вербові гілки можна заносити лише в чистий будинок.

Також існує традиція: до Вербної неділі треба встигнути сходити на сповідь. Пращури навіть говорили, що за тиждень до Великодня сповідаються найбільші грішники.

До свята варто встигнути заготувати вербу, яку потім будуть освячувати в церкві. До храмів треба приходити з власними гілочками, адже колись давно люди вітали Ісуса пальмовими гілками. 

Збирати гілки верби треба безпосередньо перед святом, у суботу, яка має назву Лазареву суботу. Обов'язково на пошуки верби йдуть на світанку та обирають наймолодше дерево без пошкоджень.

Гілки верби, які залишилися з минулого року, треба спалити. Ні в якому разі не викидайте їх. Попіл після спалення треба висипати в стоячу водойму, проте в жодному разі не стоячу. 

Існує також повір'я, ніби до Вербної неділі, у ту ж Лазареву суботу, треба посадити горох, щоб він гарно вродив.