"Виборчий процес пройшов в нормальних умовах": на Рівненщині обирали голів ОТГ

Жителі трьох нових об’єднаних територіальних громад Рівненщини обирали собі голів та депутатів, пише UA: Рівне. Вибори пройшли у Корнинській та Дядьковицькій громадах Рівненського району, а також у Старосільській – Рокитнівського. У Дядковичах у самому селі у день виборів журналісти помітили агітаційні матеріали за кандидата від "Національного корпусу". Зазначимо, агітація у день виборів заборонена згідно Закону України "Про місцеві вибори".

На депутатів Корнинської громади (Корнин, Загороща, Колоденка, Тайкури та Порозове) балотуються 99 осіб. А на голову – двоє самовисуванців: чинний голова сільради Роман Горбатюк-Василейко та кандидат Антон Кузьмич. Там проживає понад 6200 виборців.

Дядьковицька комісія зареєструвала 102 кандидати до ради громади та шість кандидатів у голови (Дядьковичі, Милостів, Верхівськ, Кривичі, Макотерти, Пересопниця, Шостаків, Ясинниничі, Малий та Великий Шпаків, Гуменники, Дворовичі, Заріцьк, Іваничі, Переділи, Підгірці та Плоска) . Там головами хочуть стати самовисуванці Людмила Вітковець, Сергій Пророк, Євген Остапчук та Олексій Григорчук. А також Звенислав Лимар з "Національного корпусу" та Віталій Корейко – "Радикальна партія Олега Ляшка". Право обирати там мають понад 4000 осіб.

У Старосільській громаді до списків внесли 78 кандидатів в депутати і трьох кандидатів на посаду голови. Стати ним претендують діючий Старосільський голова Григорій Ковалець з "Батьківщини", Михайло Кузьмич з БПП та самовисуванець Валерій Кузьмич. Загальна кількість виборців у цій громаді – понад 4800.

Додамо, що до охорони порядку на трьох дільницях під час проведення виборів було залучено 36 правоохоронців. Про це розповіла прес-офіцерка Нацполіції області Ольга Ангелова.

"Це провокація конкурентів, в сім ранку плакатів не було", - так прокоментував наявність по селу агітматеріалів за кандидата від "Нацкорпусу" Звенислава Лимара на виборах у Дядьковицькій ОТГ його представник Дмитро Стиба. 

На території Старосільської ОТГ на вулицях помітили агітаційні матеріали за Михайла Кузьмича, який балотується на голову громади від "БПП". Представник кандидата Василь Чорнобривий зазначив, що у п'ятницю вони агітацію зняли і підозрює, що це – робота конкурентів (те ж саме заявляв і представник кандидата від "Нацкорпусу" в Дядьковичах, де також була агітація за їхнього кандидата). Голова СВК Сергій Чурилович пообіцяв розібратись у ситуації. 

Звернень до поліції щодо порушень під час виборів ОТГ не надходило. Так само не надходило  жодних скарг до сільських виборчих комісій щодо виборів в ОТГ у Дядьковичах, Корнині та Старому Селі.

Проте у Дядковицькій ОТГ під час голосування таки були зафіксовані незначні порушення, які, однак, не вплинуть на загальний результат виборів. Так охарактеризував ситуацію на виборчих дільницях консультант з правових питань "Офісу реформ", заступник голови ОВК Василь Курилас:

– Голосування в кабінці більше однієї особи – була така ситуація на одній з дільниць. Але це пов'язано з тим, що окремі особи вже похилого віку не можуть самостійно проголосувати. Але про це не заявляли члени комісії. Відповідно, ще були порушення, які стосувалися агітації. Були якісь випадки видачі бюлетенів без паспортів. Однак, спостерігачі не зафіксували цього на телефон. І акт не був оформлений. Але це не має впливу на загальне волевиявлення громадян. І рахую, що виборчий процес проходить в нормальних умовах, – сказав пан Курилас.

А ось як коментує він перебіг голосування на виборчих дільницях у Корнинській ОТГ.

– Більш активна боротьба на сьогодні в Корнинській громаді. Захист результатів буде більш дійсно потрібний в Корнинській ОТГ, бо там більш агресивно реагують спостерігачі і, відповідно, кандидати десь в чомусь шукають певні порушення, десь навіть надумані. Ось, наприклад, по Корнинській ОТГ є кілька складених актів щодо порушення, як на думку спостерігача, в частині недотримання повної перевірки інформації в паспорті, а саме місця проживання, – Василь Курилас.

О 20.00 вчора закрилися усі виборчі дільниці і члени ДВК розпочали підрахунок та погашення невикористаних бюлетенів.

У Корнинській ОТГ із зареєстрованих 6268 виборців проголосували 3404, тобто 54,2%, – повідомила голова СВК Людмила Заремба. У Дядьковицькій ОТГ, за даними голови СВК Валентини Карапузь, проголосували 2512 із 4094 зареєстрованих. А в Старосільській ОТГ із 4823 зареєстрованих проголосували 3406 виборців, – зазначив голова СВК Сергій Чурилович.

Читайте також