Відмінності симптомів печії в різних триместрах вагітності: динаміка та особливості прояву

Відчуття печії є результатом закиду кислого вмісту шлунку в нижню частину стравоходу. Це також може бути викликано факторами, відмінними від підвищення рівня прогестерону. Під час вагітності положення шлунку змінюється через збільшення розмірів матки. Крім того, сповільнюється перистальтика травного тракту. Також підвищується внутрішньочеревний тиск, що також може сприяти розвитку рефлюксу.

У шлунку при вагітності підвищується рівень прогестерону, який розслаблює м'язи шлунку та стравоходу, сприяючи рефлюксу.

Печія – чи що це насправді?

Печія – це термін для позначення відчуття печіння в стравоході. Як правило, це симптом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), яка є однією з найпоширеніших скарг на травлення під час вагітності. Окрім печії, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба також проявляється у вигляді відрижки:

  • закидання їжі зі шлунку в стравохід;
  • тиском або навіть болем в області грудини;
  • печіння та подразнення слизової оболонки стравоходу;
  • кислий присмак у роті через наявність їжі в стравоході.

З усіх цих симптомів печія є найбільш частим та інтенсивним під час вагітності.

Поширеність печії на тлі гастроезофагеальної рефлюксної хвороби під час вагітності

Поширеність ГЕРХ під час вагітності оцінюється в 30-80%, причому частка хворих значно зростає в міру збільшення терміну вагітності. Таким чином:

  1. У першому триместрі печія турбує приблизно 20% вагітних жінок.
  2. У другому триместрі – вже понад 39%.
  3. У третьому триместрі захворюваність має тенденцію до зростання до 60-70%, а понад 10% вагітних жінок скаржаться на печію щодня в цей період.

Отже, проблема рефлюксної хвороби та пов'язаної з нею печії стосується переважної більшості вагітних жінок.

Як позбутися печії?

Для того, щоб мати можливість ефективно зменшити печіння в стравоході, вагітна жінка повинна пам'ятати про декілька надзвичайно важливих принципів:

  1. Уникати прийому їжі безпосередньо перед сном – максимум за 2 години до сну.
  2. Візьміть за правило їсти частіше і меншими порціями.
  3. Уникати вживання жирної їжі.
  4. Якщо ви відчуваєте дискомфорт вночі – спробуйте лягти на лівий бік, злегка піднявши голову на подушці.

Такі модифікації зазвичай допомагають (хоча і різною мірою) зменшити неприємні відчуття. Однак, якщо це не дає очікуваного позитивного ефекту – необхідно розпочати фармакотерапію.

Література

1. A prospective longitudinal cohort study: evolution of GERD symptoms during the course of pregnancy, Sara Fill Malfertheiner, Maximilian V. Malfertheiner, Siegfried Kropf, Serban-Dan Costa, Peter Malfertheiner, BMC Gastroenterol 2012; 12:131.

2. Heartburn in pregnancy, Juan C. Vazquez, BMJ Clin Evid 2015; 2015: 1411.

3. Gastrointestinal diseases during pregnancy: what does the gastroenterologist need to know?, Catarina Frias Gomes, Monica Sousa, Ines Lourenco, Diana Martins, Joana Torres, Ann Gastroenterol 2018, Jul-Aug; 31(4)” 385-394.

Читайте також