"Вивозили чотири ночі та підключали електричний струм": рівнянин Микола Карпюк розповів про тортури, які пережив

Звільнений політв'язень Микола Карпюк хоче прожити подальше життя "з максимальною користю для України". Про це він сказав журналістам одразу після того, як українські бранці 7 вересня прибули до України. Також Карпюк розповів про тортури у російських в'язницях, повідомляє 24 канал.

"Мені не так багато лишилося", – поскаржився Микола Карпюк і наголосив, що хоче "жити з максимальною користю й ефектом для України".

Опісля цього Карпюк прокоментував кілька важливих тем. Наприклад, політичну ситуацію в Україні: "Відбувається зміна поколінь в українській владі. Тут потрібні терпіння і любов". Та найважче було говорити про спогади про полон.

Бранець Кремля розповів таке: "У Владикавказі… Когось виводять, починають закривати йому голову кульком... Скрегіт скотчу... Людину вивозять на тортури. А потім привозять у сусідню камеру, і звукоізоляція там дуже паршива. Прив'язують наручниками, ставлять на коліна... І цей крик мента: "На колени! Не спать!" А той бідолаха стогне, просить: "Дайте мені папір, я напишу все, що від мене треба. Дайте мені поспати просто". Оце найстрашніше, я це не забуду ніколи".

Чотири ночі вивозили мене. Підключали електричний струм... Але коли сам переносиш – це одна справа. А коли чуєш, як знущаються з інших – набагато складніше,– пригадав Карпюк.

Миколу Карпюка разом зі Станіславом Клихом засудили в Росії у 2016 році до 22,5 і 20 років відповідно. Звинуватили їх у вбивствах росіян у Чечні в 90-х. І Клих, і Карпюк у суді заявили, що свідчення в них вибивали під тортурами й погрозами розправи над родиною. І свою провину не визнали.

Читайте також