Ввечері люди зустрічали оплесками: рятувальник із Рівного розповів про гасіння пожеж у Греції (ФОТО)

Тарас Процишин вже 18 років працює рятувальником у Рівному. За ці роки довелось побачити чимало надзвичайних подій. Минулого року він гасив пожежі в Чорнобилі, був на Сході, де відбудовував зруйновані помешкання. А днями Тарас разом із колегами зі всієї України повернувся із Греції, де допомагали боротись зі стихією.

Тарас Процишин розповів журналістам «Рівне Медіа» про свою поїздку в Грецію. Все розпочалось, звісно, з телефонного дзвінка.

«Поїхали ми в село перед вихідними, я там собі працював. В годині дев’ятій вечора приходжу додому, син каже: «Тобі дзвонили з роботи, не хоч в Грецію поїхати?». Передзвонив, кажуть, що треба їхати. Закордонний біометричний паспорт у мене є, щеплення «Пфайзером» робив, - розповів Тарас. - Ми на світанку виїхали. Не перший раз цим автобусом їздимо по таких заходах, тож настрій був бойовий».

З Рівненської області дев’ятеро бійців ДСНС брали участь у гасінні лісових пожеж у Греції, загалом – сотня зі всієї України. Вони з 6 по 15 серпня гасили пожежі у курортному містечку Едіпсос на острові Евбея.

«Виходимо ми з літака, перед очима сніг. Але сніг не той, до якого ми звикли, а з попелу. Розсадили нас по автобусах, нас мали довезти з Афін до порту і переправити на острів Евбея, на якому ми гасили пожежі. Коли вже назад ми повертались, то ми ділянку проїхали за півтори години, а вперше ми їхали з 9 вечора до світанку майже, - пригадує Тарас Процишин. - В 5-й годині ранку тільки нас привезли на той острів. Довго добирались, бо там горить, поліцейські не пропускають, і так десь чотири дороги проїхали, доки доїхати до моря, щоб нас доправити. Ми думаємо, оце то пожежі. А на поромі пливемо і видно, як цей острів, куди нас везуть, у вогні. Таке видовище… все на горі горить, вітер роздуває. Ну і до праці з 9-ї години, до бою. Працювали до 11-12-ти ночі».

У перший же день наші бійці рятували від займання населені пункти. Загалом за десять днів українці ліквідували загоряння по фронту на понад 19 тисячах метрів квадратних, низову пожежу на 1,7 га землі та одну верхову. Вдалось врятувати два населені пункти - Спатарі та Метохи, а це 27 житлових будинків, культова споруда, 33 господарчі будівлі, зерносховище, притулок для собак, 54 вулики та стадо овець. Біля міста Каматріадес вони врятували житловий будинок, дві господарські будівлі, 13 вуликів, 23 гектари оливкового та інжирного садів.

«У перший день ми відбивали вогонь і від населених пунктів. Йде верхова пожежа, дуже близько до лісу були будинки. На щастя, багато цистерн стояло поруч, вони збили цю верхову пожежу, а ми вже по низу дотушили це все. Авіація дуже потужну роботу зробила. Це гори, всюди схили, туди практично не добратись швидко, не доїхати, воно там все горіло. Авіація це все поливала, а ми за ними на наступний день догашували повторні загоряння. Ми вночі не гасили, світловий день лише, а там ще треба було годин дві добиратись до місця проживання. Ми там відпочивали, а на ранок знову назад», - розповів рятувальник.

Окрім українців у Греції боролись зі стихією ще представники понад 20-ти країн. Один день наші бійці працювали зі словаками, ще два – з поляками. Тарас Процишин розповів, що вечорами їх зустрічали оплесками мешканці і гості містечка, де вони жили.

«За душу брало, коли ми приїжджали пізно ввечері. Це містечко, де ми базувались, це туристичне, там життя починається у 11 годин вечора. Вся вулиця перекривається, всі тусять. Нас зазвичай привозили на пірс, де й забирали зранку. І оце ми маємо цю вулицю, там десь півтора кілометра, пройти, а вони там всі сидять у кафе по набережній, туристи, місцеві. І оце йдемо ми сто чоловік і вони нам аплодують, - сказав надзвичайник. - Це момент такий трепетний. Дякували нам багато. Місцеве населення вдячне. Настрій у нас був дружній, бойовий дух. Працювали злагоджено. До нас зауважень не було ні з нашої сторони, ні від греків».

Окрім гасіння пожеж Тарас надавав ще й медичну допомогу своїм колегам. Розповів, що серйозних травм, на щастя, не отримували. Переважно це були сонячні опіки, потертості тощо.

Читайте також