Вже 8 мільйонів українців підписали декларації з лікарем

5 червня Національна служба здоров’я завершила укладати договори із закладами первинної допомоги, які обслуговують 8 мільйонів українців по всій країні, пише сайт МОЗ.

Серед закладів «первинки», які почнуть отримувати фінансування за новою моделлю, усі заклади Києва, кількох обласних центрів —  Вінниці, Полтави і Черкас — та великих міст — Кривого Рогу і Кременчука. Загалом реформа запрацює у 22 областях України. Повний перелік договорів буде розміщений на сайті Національної служби здоров’я протягом 5 днів.

З 1 липня заклади первинної допомоги почнуть працювати за новими правилами. Вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони надаватимуть, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

До послуг лікаря первинної медичної допомоги входить робота з метою запобігання хвороб, в тому числі профілактичні огляди для пацієнтів із семи груп ризику, вісім основних аналізів і досліджень, профілактичні щеплення, діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних станів, спостереження неускладненої вагітності та супровід хронічних хворих. Повний перелік послуг, які надаються пацієнтам безоплатно в межах програми державних фінансових гарантій, міститься у наказі МОЗ.

«Ми отримали значно більше заяв, ніж попередньо розраховували. Це свідчить про неабияку зацікавленість у нових правилах роботи лікарів первинної ланки. Попри складності початкового періоду в цілому ми задоволені результатом та рівнем підготовки медзакладів до процесу укладення договорів з НСЗУ. Далі працюємо, щоб уже в липні заклади, законтрактовані НСЗУ, отримали перші виплати. На 149 закладів, з якими сьогодні укладені договори, на друге півріччя буде виділено близько 1,5 млрд грн. Інші заклади охорони здоров’я, як і раніше, будуть фінансуватися через механізм субвенції, але мають не зволікати, виконати всі умови та підписати договір з НСЗУ до кінця 2018 року», — розповів голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

Працюючи для пацієнта та на його користь, НСЗУ може розірвати договір із медичним закладом. Зокрема, у випадку анулювання ліцензії або отримання висновків про порушення закладом галузевих стандартів під час дії договору, а також залучення підрядників або працівників, які не повинні надавати такі послуги. Також договір може бути розірваний, якщо з’ясується, що заклад надав недостовірні відомості щодо наявного у нього оснащення або працівників та підрядників.

Наприкінці липня Національна служба здоров’я оголосить другу хвилю підписання договорів із закладами, що надають первинну медичну допомогу. Для того, щоби підписати договір з НСЗУ та отримувати фінасування за новою моделлю, медзаклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я та підписувати декларації пацієнтів про вибір лікаря первинної медичної допомоги.

Читайте також