Як депутати міської ради узаконили все, що набудоване на березі Басів кута?

Сьогодні на сороковій сесії Рівненської міської ради 24 депутати віддали свої голоси за підтримку містобудівної документації – детального плану території правого берега Басівкутського водосховища (озера)  у комплексі із внесенням змін до діючого детального плану території на вулиці В’ячеслава Чорновола у м. Рівне. Орієнтовна площа - 80 га. Рішення прийняли після більше години обговорень та суперечок.  Що передувало цьому на сьогоднішньому засіданні:

Із пропозицією відправити ДПТ на доопрацювання, привести його у відповідність із ДБН, законодавством про транспорт і  у відповідність із генпланом виступив депутат міськради фракції «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Микола Бляшин:

«Я хочу, щоб ви усвідомили, що ви тиснене кнопочку за що: за те, що на правому березі Басівкутського озера, на площі 80 га, більшість якої є зоною Р – рекреації, декілька років тому з’явились багатоповерхівки і ви це узаконюєте. Ви тиснете кнопочку «За», що там з’явиться 8-10-12 поверхів забудови. Чи це погано? Ні, непогано. Я за те, що місто розвивалось і розбудовувалось, але за правилами – для всіх однаковими. Не лише для тих людей, які там збудували будиночки, а тепер їх узаконюють. Ми відкриваємо цим сигнал, колеги, про те, що в місті Рівному можна будь-що збудувати, запитайте себе якою ціною і в чию кишеню, а потім узаконити більшістю 22 голоси в цій раді. Ви знаєте, скільки дитячих майданчиків і спортивних є в цьому ДПТ – існуючих два дитячих і три спортивних. А нових – нуль. Чи є в цьому плані влаштування єдиного міського пляжу? Ні. Немає пляжу. Завдання на розроблення території чітко пише – благоустрій території пляжу. Пляж починається там, де сходи і десь там закінчується у чужих ділянках. […]  Чи вирішено питання Чорновола? Ні. Чи вирішено питання водовідведення? Ні» - Микола Бляшин. - Подумайте про людей, які куплять там житло. Їм продадуть і про їх забудуть. А їм там жити».

Голова фракції ВО «Свобода» в міській раді та начальник управління охорони здоров’я РОДА Юрій Оспічук:

«Детальний план це саме той документ, який впорядковує все те, що там лишилось, на жаль. Єдине питання – яким чином ми розвантажимо Чорновола, а ці відповіді ми маємо. Адже є можливість через «Щасливе» пустити ще як мінімум дві смуги».

Голова фракції ВО «Батьківщина» та заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська:

«Жодного голосу фракція «батьківщина не дасть. Хочу звернутись до колег, які на бюджетній комісії дуже чітко висловлювали свою позицію проти. Зараз у нас цього року вибори і ви будете дивитись своїм виборцям у очі».

Міський голова Володимир Хомко не вступав у суперечки щодо ДПТ, однак, його зачепила тема каналізацій.

«Я не збираюсь обговорювати саме ДПТ, але наразі весь Басів кут, вся та територія, грубо кажучи «к***є під себе». Пропонується викачати все це у централізовану міську каналізацію і ці стоки підуть на очисні споруди. Але це все на чотири порядки краще, аніж те все, що там є. Тому що поки що Басів кут і вся та територія йде під себе і потрапляє в ґрунтові води, а проектом передбачено викачати все в централізовану каналізацію».

Член фракції «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Назарій Поліщук згадав про лісові насадження:

«Фактично посеред нашого парку на Басівкутському озері, тому що є дві частини – із густим лісовим покривом, а друга фактично – негустий, передбачено, що даний котлован, який там виритий, він буде забудований. Якщо це буде легалізовано, то фактично та частина, яка заліснена, то вона буде голою».

Депутатка із фракції «Об’єднання «САМОПОМІЧ» Ірина Пилипчук заявила про те, що на цій території є родовища питної прісної води.

«Воно (родовище, - авт.) знаходиться під тієї територією, якої ви сьогодні хочете затвердити детальний план територій. Коли не буде питної прісної води, а над цим родовищем буде стояти 80 чи 35 багатоповерхівок. Я звертаюсь до колег-депутатів, не голів фракцій, а звичайних депутатів – будь ласка, не піддавайтесь впливу оцих людей, які вас схиляють до маніпуляцій і махінацій. У нас готуються провести саму колосальну аферу за нашу каденцію. Я категорично проти і прошу вас не підтримувати не вестись на провокацію».

Член фракції Політичної партії "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП" Олександр Довжаниця нагадав міським обранцям:

«У рекреаційній зоні саме ця каденція перевела із сільського призначення у призначення, яке дозволило будувати. А до цього часу, 30 років воно не могло забудовуватись. Тобто, ми дали дозвіл. Не ми, а більшість, хто за це проголосував. На даній ділянці є детальний план територій, чому за ці чотири роки наша архітектура, чому дали містобудівні умови в червоних лініях прямо на дорогах? Як просто на дорозі зараз стоять будинки, а вони згідно ДПТ там повинна бути дорога. Як ми цього допустили. І ми зараз починаємо виправлять цією ж архітектурою, те на що вони дали дозвола. […] Чому ми забираємо рекреацію? Рекреація – це відпочинкова зона. Хіба так багато в місті відпочинкових зон? Ми забираємо її і починаємо там будувати багатоповерхівки. Це ми таку хорошу справу робимо?»

Розробник ДПТ Дмитро Котляров пояснив усі закиди щодо плану:

«99% того, про що говориться, неможе передбачать містобудівна документація. За два роки я не зміг цього нікому пояснити. Ніхто не зрозумів, у чому сенс містобудівної документації. Ц я містобудівна документація дозволить: дитячого садочка нема – треба відбивать територію, реконструкцію вулицю Чорновола без затвердження тих рішень, які прийняті в містопланувальній документації робить безсенсовно. […] Прошу підтримати цей план, щоб я міг рухатись далі по реконструкції, набережній і закрити питання будівництва в зоні Р-3».  

Вступали в дискусію з приводу цього питання також народна депутатка Соломія Бобровська, жителі мікрорайону «Басів Кут», заступник начальника управління містобудування та архітектури Андрій Юрков та деякі депутати міськради.

До слова профінансував детальний план територій  депутат Рівненської міської ради Мар’ян Года. Цікавим було те, що це питання у порядку денному було під номером 305, але його та ще декілька вирішили під виглядом нагальних розглянули після перерви.

Після тривалих суперечок приступили до голосування. І ось його результати.

Детальний план території – містобудівна документація, що визначає планувальну організацію та розвиток території. Його метою є визначення планувальної організації і функціонального призначення, просторової композиції і параметрів забудови та ландшафтної організації кварталу, мікрорайону, іншої частини території населеного пункту, призначених для комплексної забудови чи реконструкції.

Детальний план території визначає:

1) принципи планувально-просторової організації забудови;

2) червоні лінії та лінії регулювання забудови;

3) функціональне призначення, режим та параметри забудови однієї чи декількох земельних ділянок, розподіл територій згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами;

4) містобудівні умови та обмеження (у разі відсутності плану зонування території) або уточнення містобудівних умов та обмежень згідно із планом зонування території;

5) потребу в підприємствах і закладах обслуговування населення, місце їх розташування;

6) доцільність, обсяги, послідовність реконструкції забудови;

7) черговість та обсяги інженерної підготовки території;

8) систему інженерних мереж;

9) порядок організації транспортного і пішохідного руху;

10) порядок комплексного благоустрою та озеленення, потребу у формуванні екомережі;

11) межі прибережних захисних смуг і пляжних зон водних об’єктів (у разі відсутності плану зонування території).

 

Читайте також