Як депутати розтягують бюджет на свої округи

Заробітки

З 2015 року в бюджетах органів місцевого самоврядування на Рівненщині почало залишатися 5% податку від продажу алкоголю, тютюну, нафтопродуктів та податок на нерухомість. Цього року в Рівному перевиконання склало 195 мільйонів 830 тисяч гривень. Левову частку цієї суми становить саме податок з підакцизних товарів, а це - 108 мільйонів гривень.

Ще на початку року секретар Рівнеради Сергій Паладійчук жалівся обласним депутатам, що диспропорції казни обласного центру (через прийнятий загальноукраїнський бюджет) складає 188 мільйонів гривень. І в міста через це можуть бути великі проблеми. Але «гайки закрутили», а недостачу «гасили» перевиконанням.

50,9 мільйонів гривень витратили на п’ять ПТУ, фінансування яких уже більше року, як спустили на місто. Компенсація пільгового перевезення тролейбусному управлінню забрала більше 23 мільйонів. Близько 48 мільйонів було «кинуто» на заробітну плату лікарів та медикаменти і ще 40 мільйонів на освіту.
Уже із загальної суми витратили 143,2 мільйонів гривень. Залишилося використати ще 52,6 мільйонів.

Хоч всі гроші не змогли використати на благо через неспроможність чиновників публічно їх використовувати. Зараз багато управлінь не мають фахівців, які можуть якісно проводити тендери через «ProZorro».

Читайте також