Як медзаклади Рівненщини звітують про благодійні внески?

http://www.golos.com.ua

Одним із результатів медичної реформи має стати суттєве зниження так званих неформальних платежів, названих у народі «благодійними внесками». Згідно з проведеними розрахунками, після завершення реформи (до 2021-го) рівень приватних витрат громадян на охорону здоров’я (неформальних та офіційних) становитиме 24,2 відсотка від загальних витрат на охорону здоров’я в країні – так само, як у Польщі. 

Але це залишається справою віддаленого майбутнього. Наразі ж за інформацією Міністерства охорони здоров’я України неформальні платежі становлять близько 51,5 відсотка всіх витрат галузі.

Про необхідність їх сплати у медзакладах знає, напевно, кожен, хто хоча б раз у своєму житті звертався за медичною допомогою. Чи не найголовніша причина цього явища криється у значному розриві між державними гарантіями безкоштовного надання медичної допомоги населенню та їх фінансовим забезпеченням. В умовах нестачі державного фінансування частина витрат на медичні потреби покривається за рахунок особистих витрат громадян.

Саме тому подолання хаотичності та не контрольованості у зборі з пацієнтів коштів є важливим компонентом реформування медицини.

Аби зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ України зобов’язав заклади охорони здоров’я звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб.

Зокрема, з 1 січня 2018 року медзаклади повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання: на території медзакладу у загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень; на веб-сайті медзакладу, якщо такий є; на веб-сайті обласного департаменту чи управління охорони здоров’я. Пацієнти мають право знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби – ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо – вони витрачені.

Дослідження, проведене експертами Громадської організації «Центр суспільних дій «СІВІТАС» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», показало, що лише десять з двадцяти семи новостворених комунальних некомерційних підприємств Рівненської області, які надають первинну медичну допомогу, офіційно отримували у 2018 році благодійні пожертви від фізичних та юридичних осіб. Це «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний» Рівненської міської ради (в грошовій формі – 27 тис. грн.; у натуральній формі (товари і послуги) – 51,5 тис. грн.); «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Рівненської міської ради (в грошовій формі – 21,8 тис. грн.; в натуральній формі (товари і послуги) – 727,7 тис. грн.); «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради (в грошовій формі – 35,5 тис. грн.; в натуральній формі (товари і послуги) – 2,7 тис. грн.); а також медичні заклади первинної допомоги у районах: Здолбунівський (в грошовій формі – 1,4 тис. грн.; в натуральній формі (товари і послуги) – 34 тис. грн.); Рокитнівський (в натуральній формі (товари і послуги) – 220,2 тис. грн.); Радивилівський (в грошовій формі – 9 тис. грн.); Малолюбашанський (в грошовій формі – 1,97 тис. грн.); Костопільський (в грошовій формі – 74 тис. грн., в натуральній формі (товари і послуги) – 430,9 тис. грн.); Дубровицький (в грошовій формі – 8,04 тис. грн.; в натуральній формі (товари і послуги) – 4 тис. грн.); Деражненський (в грошовій формі – 24,9 тис. грн.; в натуральній формі (товари і послуги) – 110,7 тис. грн.).

Медзаклади витрачають додатково залучені позабюджетні кошти в основному на задоволення поточних потреб: паливо-мастильні та будівельні матеріали, господарчі, продовольчі, канцелярські товари, медичне обладнання та медикаменти, офісні меблі, комп’ютерну техніку, ремонт та заправку оргтехніки.

Лише два заклади первинної допомоги з 27 мають власний внутрішній порядок отримання таких позабюджетних надходжень. Це – Комунальні неприбуткові підприємства «Деражненська районна лікарня об’єднаної територіальної громади» Деражненської сільської ради та «Центр первинної медичної допомоги» Костопільської районної ради.

Володимир ЗИЛЬ,

голова Громадської організації «Центр суспільних дій «СІВІТАС».