Як на Рівненщині контролюють якість дорожніх робіт?

В розпал будівельного сезону на дорогах Рівненщини активно працюють підрядні організації, які обслуговують, ремонтують та будують дороги області.

Також у ході безпосередніх ремонтів об’єктів відбувається чотирирівневий контроль якості. На всіх стадіях виконання робіт виконується вхідний контроль якості матеріальних ресурсів, контроль якості укладання шарів дорожнього одягу, як силами самої підрядної організації так і, в обов'язковому порядку, службою замовника. Крім того, якість контролюють незалежні організації - ДП "ДерждорНДІ", ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» у місті Києві.

Лабораторією Служби автомобільних доріг в області, що має сертифікат підтвердження компетентності у проведенні контролю якості, при влаштуванні шарів дорожнього покриття проводиться контроль якості ущільнення. Контролюється й якість асфальтобетонних сумішей, а саме: температурний режим органічного в'яжучого, мінеральних матеріалів та готової асфальтобетонної суміші. Крім того, тримаємо на контролі фізико-механічні властивості та склад суміші згідно з ДСТУ Б В.2.7-319:2016 і ДСТУ Б В.2.7?119 та їх фізико-механічні показники.

Додатково слід зазначити, що до процесу нагляду за якістю виконання робіт активно долучаються представники громадської ради при службі доріг області, громадські організації та просто небайдужі громадяни.

У разі отримання інформації про неякісне виконання робіт, чи недотримання технології першочергово вона перевіряється безпосередньо фахівцями та керівництвом Служби. У разі, якщо факти неякісного виконання робіт, чи недотримання стандартів та вимог знаходять підтвердження - роботи що були виконані неякісно до оплати не приймаються. Відтак затрати на витрачені матеріали, оплата праці робітників та інші супутні затрати лягають на підрядника.

Так днями небайдужі громадяни повідомили про неякісне на їх думку виконання ремонтних робіт на автодорозі Р-76, перевіривши вказану інформацію інженером з контролю якості Служби було прийняте рішення - не щатверджувати обсяги неякісно виконаних підрядником робіт, відтак вартість асфальтобетону та інші витрати лягли на підрядника. 
Також користувачі соцмереж повідомляли про начебто неякісний ремонт автодороги Т0303, але виїздом на місце проведення робіт керівництва Служби доріг разом з представниками підрядника інформацію підтверджено не було.

Служба автомобільних доріг у Рівненській області

Читайте також