Як на Рівненщині ветеранам отримати протези: пояснення

На Рівненщині роз'яснили особливості процесу отримання протезів ветеранами війни.

Інформують у Рівненській ОДА.

Проблема протезування в Україні особливо гостро постала з 2014 року. Та значно потреба в таких засобах зросла після повномасштабного вторгнення. Про те, як отримати протез ветерану, розповіли під час брифінгу в Рівненській ОДА.

«Першочергово варто звернутися із заявою про потребу в протезуванні до регіональних органів соціального захисту населення та надати перелік документів. Їх також можна подати у ЦНАПі за місцем проживання», - розповіла керівниця Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Сніжана Балахно.

Вона також повідомила перелік необхідних для заяви документів:

  • паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • ідентифікаційний номер;
  • рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників бойових дій та постраждалих, яким не встановлено інвалідність);
  • витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми, видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), або копію іншого документа з відомостями про участь у бойових діях.

Після цього ветеран обирає компанію, яке виготовляє штучні кінцівки, та подає до нього відповідну заяву. Далі підбирає та замовляє на вибраному підприємстві протез.

«Окрім ветеранів війни та учасників бойових дій, право на безкоштовне протезування мають й інші категорії громадян. А саме: люди з інвалідністю; цивільні, які постраждали внаслідок бойових дій; люди похилого віку; жінки після мастектомії та діти з порушеннями опорно-рухового апарату», - зауважила директорка Департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк.

Також за її словами, можна отримати компенсацію від держави, якщо людина придбала протез самостійно, але виріб повинен бути з відповідного переліку Міністерства соцполітики. Допоміжні засоби реабілітації теж надаються безкоштовно, або їх вартість компенсують.

Читайте також