Як обрати віртуальний хостинг для сайту?

Щоб створити будь-який вебсайт, власнику майбутнього онлайн-бізнесу потрібно зареєструвати доменне ім’я та вибрати надійний хостинг сайту в Україні. Вибір назви сайту - це нескладна задача, яка потребує лише трішки креативу. Але щоб обрати хостинг для сайту потрібне розуміння різниці між типами хостингу та їх призначенням - це допоможе правильно підібрати хороший хостинг для сайту.
В статті ми розкажемо, що означає оренда хостингу та як вибрати надійний український хостинг.

Які бувають типи хостингу

Хостинг сайтів - це послуга, яка надає можливість розмістити ваш вебресурс на сервері, щоб гарантувати постійний доступ до нього в Інтернеті. Тобто фактично це оренда ресурсів та місця на сервері, де зберігаються файли вашого сайту та база даних, поштові скриньки та інші компоненти, необхідні для підтримання присутності вашого бізнесу онлайн.

До основних типів хостингу, які ми розглянемо в статті, відносяться:

  • віртуальний хостинг або shared hosting,
  • віртуальний виділений сервер або VPS,
  • виділений сервер або dedicated server.

Кожен з цих типів хостингу має свої можливості та недоліки. Тому обирати потрібно відповідно від потреб вашого сайту, технічних вимог, навичок роботи з хостингом та бюджету.

Після замовлення віртуального хостингу ви отримаєте окремий акаунт на фізичному сервері, який розділений між користувачами. Ви зможете налаштовувати свій акаунт без впливу на інших користувачів на сервері. Однак деякі ресурси, такі як операційна система, IP-адреси та обчислювальні ресурси, будуть спільно використовуватися всіма акаунтами на сервері.

Цей платний хостинг чудово підходить для початківців, оскільки він є вигідним за ціною та легко управляється через простий інтерфейс. Рівень доступу обмежений вашим акаунтом, тому ви можете не турбуватися, що ваші дії можуть пошкодити сайти інших користувачів на сервері. Відповідальність за працездатність і надійність сервера повністю лежить на провайдері та за будь-якої проблеми ви можете звернутись до підтримки для вирішення.

Для надання послуги VPS-сервера хостер використовує фізичний сервер, який розділяється на окремі віртуальні сервери за допомогою програм віртуалізації. Це дозволяє кожному VPS-серверу мати свою операційну систему та налаштування без впливу на інші віртуальні сервери.

VPS-хостинг підходить для проєктів, яким потрібні складні конфігурації сервера без зайвих витрат на виділений сервер. Такі можливості віртуального сервера доступні завдяки більш високому рівню доступу порівняно з віртуальним хостингом. VPS також підходить для сайтів, які не можуть працювати на обмеженому віртуальному хостингу. Наприклад, не підходить кількість сайтів, які можна розмістити на хостингу, чи кількість листів, які можна відправляти з домену чи сервера. Для початківців може бути складніше користуватися цим сервісом через відсутність графічного інтерфейсу управління та необхідності розуміти, як працюють хостингові сервери.

Виділений сервер - це найдорожчий та найпотужніший тип хостингу. Оренда такого сервера надає повний доступ до фізичного сервера. Це означає, що ви можете повністю налаштувати сервер під потреби вашого вебсайту та використовувати всі його ресурси для забезпечення стабільної та надійної роботи вашого онлайн-проєкту.

Виділений сервер необхідний лише для вебпроєктів, які потребують найвищого рівня доступу до налаштувань та максимальної потужності. Для управління цим типом хостингу потрібні знання та навички роботи з серверами через SSH. Початківцям може бути складно пристосуватися до цього типу хостингу, навіть якщо встановити графічну панель управління. Важливо мати розуміння процесів роботи сервера для забезпечення його належної функціональності.

Якщо ви початківець та потребуєте VPS-сервер чи виділений серверу вирішення недоліків цих послуг існує: графічну панель можна встановити додатково або найняти адміністратора сервера.

На які критерії звертати увагу при виборі хостингу

Вибір типу хостингу - це лише початок у пошуках надійної та стабільної послуги. На якість сервісу впливає провайдер, в якого ви замовите хостинг.

Почніть з аналізу рейтингів хостинг-провайдерів та відгуків користувачів, щоб обрати декілька компаній для подальшого порівняння.

На етапі порівняння варто звернути увагу на такі критерії:

  • Типи хостингів: визначте, який тип хостингу вам потрібен (віртуальний, VPS, виділений сервер) і знайдіть провайдера, який пропонує цей тип. Також враховуйте, що в майбутньому при зростанні вебресурсу, може знадобитись змінити хостинг на інший тип. Тому краще обирати провайдера з різними послугами та можливістю легкого переїзду між ними.
  • Характеристики пакетів послуг: порівняйте виділені ресурси сервера, обсяг дискового простору, кількість трафіку, можливість підключення SSL-сертифіката, підтримку баз даних тощо.
  • Тарифи та умови оплати: оцініть ціни на пакети послуг та умови оплати, наявність знижок при оплаті на довгостроковий період та політику повернення коштів.
  • Додаткові можливості в пакетах послуг: перевірте, які корисні функції також включено в пакет послуг, наприклад, чи є можливість резервного копіювання, доступ до конструктора вебсайтів тощо.
  • Бонуси: дізнайтесь, чи надає провайдер бонуси або пропонувати акції для нових користувачів, наприклад, знижки або безплатний домен чи сертифікат безпеки SSL.
  • Обладнання та програмне забезпечення серверів: дізнайтесь, яке обладнання використовується провайдером та яке програмне забезпечення доступне для управління сервером.
  • Розміщення дата-центрів: перевірте, де знаходяться дата-центри провайдера та чи можете ви вибрати найближчий для вашої аудиторії. Наприклад, якщо сайт розміщено на сервері в Україні, то для українських користувачів його сторінки будуть швидше завантажуватись, ніж з будь-яких інших локацій серверів.
  • Технічна підтримка: дізнайтесь про графік роботи технічної підтримки, способи зв'язку (телефон, чат, електронна пошта) та швидкість реакції на запити користувачів.

Ось основні критерії, які допоможуть вам вирішити, як обрати хостинг для сайту. Якщо ж хостинговий провайдер пропонує безплатний тестовий період, то рекомендуємо ще додатково подивитись на хостинг на практиці перед його замовленням.

Читайте також