Як охолодити квартиру без кондиціонера: корисні лайфхаки

Влітку на вулиці спекотно, а в квартирах - не краще. У оселях, де немає кондиціонерів, температуру доводиться знижувати підручними методами.

Повісити штори та жалюзі — перекрити шлях сонцю

Вікна захищають від більшості УФ-променів, але ось спеку пропускають навіть будучи закритими. Особливо сильно ця проблема відчутна в кімнатах на південній стороні. Промені поступово нагрівають предмети, які передають свою «теплоту» повітрю.  

Щоб уникнути появи «сонячних зайчиків», повісьте щільні жалюзі або штори-блекаут. Вони повинні закривати вікно, допоки небесне світило буде «дивитися» у пройму.

Заклеїти вікна сонцезахисною плівкою: відгородитися від світу

Це дієвий спосіб, оскільки плівка пропускає частину променів, в кімнаті залишається достатньо світла, але температура не підіймається. Зовні вікно буде виглядати так, ніби його обклеїли фольгою. Усередині ж буде видно все, що відбувається на вулиці — просто трохи темніше. Видимість буде наче через сонцезахисні окуляри.

Зволожити повітря — рятувальна волога

Вологість в приміщенні допомагає отримати оптимальний мікроклімат при будь-якій температурі — будь вона трохи вище або нижче норми. Головне не перевищувати значення в 50-60%, які вимірюються гігрометрами.

Використовувати вентилятор та лід: відчути арктичну свіжість

Запобігти надходженню гарячого повітря в приміщення — тільки пів справи. Потрібно остудити те, що вже потрапило у квартиру. Якщо немає кондиціонера або клімат-контролю, на допомогу прийде пляшка із льодом та вентилятор.

Відключити джерела тепла — зменшити кількість техніки, що працює

Енергія та тепло нерозлучні. Якщо хочеться знизити температуру в приміщенні, потрібно вимкнути побутову техніку. Найбільше тепла дає кухня — мікрохвильовка, електродуховка, чайники та холодильники. Також прогріває повітря ванна: сушки для рушників, тепла підлога, сушильна машина.

Вмикаємо витяжку

Гарний метод швидко охолодити ванну кімнату або кухню без кондиціонера. Оскільки гаряче повітря прагне вгору, витяжка допоможе позбутися саме від надмірного тепла.