Як Рівне «чиститимуть» від зовнішньої реклами?

Фото - відкриті джерела

17 квітня на засіданні виконавчого комітету Рівненської міської ради члени міськвиконкому погодили рішення щодо запровадження в Рівному мораторію на розміщення реклами. Відтак, підприємці можуть навіть не звертатися для дозволу, адже у будь-якому випадку отримають відмову. Поки що мораторій запровадили на 3 роки. 

Натомість у рівнян за два тижні виникло чимало питань. Головні з них – чи буде такий мораторій ефективним і як діятиме міська влада у вирішенні цього питання.

Відтак, заступник міського голови Рівного Віталій Герман зазначив, що у Рівнераді розуміють, що і місті є дуже багато «рекламного сміття», яке псує вигляд Рівного.

«У місті Рівному є дуже багато «рекламного сміття», некоректної реклами, яка виглядає зовсім неестетично. Тому було рішення про запровадження мораторію. За цей період ми плануємо визначити, яка саме реклама взагалі непотрібна в Рівному, провести інвентаризацію виданих дозволів і відрізнити, що таке вивіски (інформація про суб’єктів господарювання) і що таке, власне, зовнішня реклама. Тому що на нашу думку, спочатку треба прийняти рішення регуляторного акту, який буде визначати процедуру надання дозволів на розміщення вивісок, а вже потім відпрацювати процедуру видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами. Такий довготривалий процес запровадження цього мораторію нам надасть можливість проаналізувати ситуацію, яка скалася в рівному і прийняти чіткі, прозорі і зрозумілі правила гри для всіх», - зазначив Віталій Герман.

Наразі в місті близько 800 офіційних дозволів на розміщення зовнішньої реклами. Інші – демонтують.

«Ми будемо повулично організовувати роботу по інвентаризації рекламних засобів, будемо запрошувати громадськість нам допомогти. Спочатку будемо пропонувати власникам, аби вони самостійно її демонтовували. Якщо він її не прибрав, тоді надсилається робочим органом припис про демонтаж, який має виконати за 5 робочих днів, якщо умови не виконані, тоді будуть демонтовувати силами управління. Для того, щоб виявити – будемо залучати активістів», - зазначила головний спеціаліст відділу благоустрою ЖКГ Наталія Радаєва.  

Крім того, дозволи на розміщення зовнішньої реклами тепер надаватиме управління містобудування та архітектури. Це він озвучив на засіданні виконавчого комітету.  

Мораторій передбачає виокремлення певних правил на розміщення зовнішньої реклами в Рівному. Саме тому, усі, хто працює в цій сфері чи користується такими послугами, можуть долучитися до їх створення. Таким чином вдасться швидше врегулювати це питання та покращити зовнішній вигляд міста.

Спочатку проект рішення про запровадження мораторію готували на один рік, однак на засідання виконавчого комітету міський голова Володимир Хомко запропонував його впровадити на 3 роки. Усі члени міськвиконкому його підтримали.

«Чи багато 3 роки? По рекламі, на превеликий жаль, якщо громадськість не долучиться, не долучаться небайдужі  (рекламісти, підприємці), якщо вони не «впряжуться» в цей процес, то 3 роки – це буде мало», - прокоментував це урбаніст Дмитро Котляров.

Зазначимо, що адміністративний штраф за незаконну рекламу становить від 850 до 1700 гривень. Повноваження притягувати власників реклами до відповідальності мають посадовці управління ЖКГ управління містобудування та архітектури, а рішення приймає адміністративна комісія, яка діє при Рівненській міської ради

Читайте також